dinsdag 16 juni 2009

Echt Hollands mopperen over het weer.

Hagel (nog net geen sneeuw) onweer wind en regen...

Deren ons niet, we kunnen er wel tegen. Maar toch zou het fijn zijn als het weer wat stabieler en zomerser was.
Het lijkt nog niet op een echte Hollandse zomer. De temperaturen variëren tussen ’s nachts 4 graden en overdag ruim boven de 20 graden.
Net als in subtropische gebieden. Vandaag was zo’n dag dat alles mogelijk was, na een hevige onweersbui vannacht. Het bleef vanmorgen buiten zo donker dat ik pas om 10 uur wakker werd. Het regende nog zachtjes, maar in de loop van de dag klaarde het helemaal op. Buiten lijkt het en ruikt het door die afwisselende regen- en droge tijden, inderdaad bijna subtropisch. Een paar dagen droogte en zonneschijn levert weer fijnstof op en dat is ook niet alles voor deze gevoelige neus en ogen.
Wat later dan gewoonlijk heb ik mijn rugzak omgehangen. Voor de zekerheid een dunne regenjas aangetrokken. Want vertrouwen in het weer heb ik niet. Dat was ten onrechte, want buiten was het warm en vochtig en in de stad blijft dat lang hangen. Voor mijn zieke buurman en voor mijn andere Buurman moest ik in de Reguliersbreestraat bij Etos een paar boodschapjes doen en daar heb ik tegelijk voor mezelf ook wat bij gehaald. Bij de AKO een pakket tijdschriften van € 7,50 gehaald, daar kan een mens lang mee doen. Dat is een samengesteld pakket van onverkochte en wat oudere tijdschriften. En aangezien ik geen van alle tijdschriften ooit apart koop is dat mooi meegenomen. Buurmans’ nieuwe boek ligt niet, eigenlijk nooit, bij de AKO, boeken kopen doe ik ook altijd liever in een ‘echte’ boekhandel… Alles bij elkaar was ik weer te zwaar beladen en na even bij de nieuwe Hema aan de overkant gekeken te hebben en alleen een lippenstift gekocht te hebben viel ik naar binnen bij een nieuwe koffiezaak, die ik nog niet van binnen had gezien. Een grote beker ijskoffie samen met de krant van vandaag die daar op het tafeltje lag was het een plezierig rustmoment voor ik weer naar huis terug zou gaan.
Op het Rembrandsplein was het warm, druk en gezellig. Een NOS-auto stond op de hoek, aan de overkant waren drie muzikanten de terraszitters aan het plagen om wat bij te verdienen en de portrettekenaars hadden op de inmiddels droge stenen hun tekeningen uitgestald. Er liep een buitenlands gezin vóór me, breeduit naast elkaar. Als ik ergens wil passeren roep ik altijd zachtjes: tuuttuut, tuuttuut.. en grijns er vriendelijk bij. Dat hielp hier ook. Ze lieten me passeren en toen direct daarop de tram er aan kwam kon ik meteen instappen. Een vader had groot plezier met zijn peuterzoontje, die hij tegenover zich liet zitten in een volle tram. Ik moest dus vrágen of hij alsjeblieft zijn kindje op schoot wilde nemen en hij was zo attent dat te doen. Ik heb maar niet gezegd dat het een verplichting is kinderen tot vier jaar in een drukke tram op schoot te nemen…. Dat is het wèl.
Bij het uitstappen viel me de sfeer in de stad weer op. Zodra de zon schijnt is die bijna feestelijk. Ik ben benieuwd hoe dat is als straks de temperaturen tot 30 graden gaan oplopen in juli en augustus. ;-))) Maar dan ga ik er zelf niet meer zo gemakkelijk op uit natuurlijk.
Een viertal jongelui, zenuwachtig of ze wel bij de goede halte zouden uitstappen, stonden te aarzelen op de hoek. Wisten niet waar ze heen moesten. Toen ze me aanspraken hoefde ik alleen naar de overkant te wijzen, dáár moesten ze zijn. Even verderop kwam me een typisch Amsterdamse bakfiets tegemoet, gevuld met honden. En even verder fietste een vrouw met ook een kleine bakfiets met een hondje, en met knalpaars haar en gebloemde broek en grote hoed. Dit is Amsterdam, mensen. Geen twijfel aan.

Wat was er gisteren? Bettydag. Altijd gezellig. En weer een fris en schoon huisje. Daarna nog even de rugzak omgebonden en boodschappen gaan doen bij Appie. En weer te zwaar beladen teruggekomen. Ik zal niet klagen nee, ik heb het goed. Al staat de rekening nòg zo negatief……;-))) Sstt…
De regen bleef gisteren beneden de grote rivieren. Trouwens, het schijnt hier vannacht geonweerd te hebben….En er stond weer flink wat water in het teiltje vanmorgen, dus het heeft hard geregend ook. Niets van gemerkt, ik heb heel zwaar en diep en droomloos geslapen. Mocht ook wel na een paar bijna slapeloze nachten.

Dit was weer een heel verhaal over eigenlijk helemaal niets. ;-) Dat is de kunst hè.
Ooit moest ik een column schrijven over het schrijven van een column. Dat is me toen goed gelukt…. Ik heb hem ook trouw bewaard, alleen weet ik niet meer wáár.