vrijdag 9 juli 2010

Heet en rommelig

Kwart voor acht in de ochtend. Zó vroeg ben ik nog nooit geweest. Maar vanaf half zes zit poes Pika al aan de hor te trekken om naar buiten te mogen. Mijn boze 'NEE' helpt steeds wel even, dan vliegt ze naar haar mandje.... maar 10 minuten later staat ze weer zachtjes mauwend klagelijk te plukken aan die hor. Eten, drinken en de bak staan binnen.... de dame wil dus gewoon en alleen maar naar buiten. Om half acht krijgt ze haar zin en komt dan kroelend om mijn benen vleien. Binnenshuis geeft de thermometer nog of al 23 graden aan. Buiten één graadje minder. Snel een beker fruitontbijt. Ik ga de tuinslang maar uitrollen en buiten leggen, de kraan open en de tuin sproeien dan is dat maar gedaan. Daar mag ik Pika nog dankbaar zijn ook ;-( dat ze me op tijd in actie heeft gekregen. Nu ligt de slang uit te lekken en als ik hiermee ophoud zal ik die eerst binnenhalen en over de slangenwagen rollen. De tuindeuren staan nog open, maar frisse lucht is er niet, al is het nog heel vroeg. Ook geen geluid, en dat is plezierig... Heel in de verte koert een duif; vanuit het verpleeghuis hiernaast hoor ik de eerste auto die de laadklep laat vallen. Dat is alles. Een suizende stilte. Tot in de hoge struiken de eerste mussen en mezen beginnen te kwetteren. Dat maak ik inderdaad niet elke dag mee. dat ik er eerder bij was dan onze tuinvogeltjes. Die hebben de bui uit de tuinslang zeker afgewacht. ;-) De deuren heb ik open laten staan, de lucht is nog bedekt, er is geen zuchtje wind. De komende hete dag wordt door deze oudere weer verder binnen doorgebracht.....
Eerst maar een grote thermoskan koffie gezet. En het eerste nieuws op google gekeken.
En dan is de koffie klaar en ga ik aan dit kleine hoofdstukje maar een einde maken.
KOFFIE!

Er was vandaag weer een leuke poll bij de bank...
Is die uitkomst nou echt Hollands of hebben er inderdaad zo weinig mensen echt belangstelling? Daar moet dan toch beleid op volgen?
Stel het kost geld om op tv naar het WK-voetbal te kijken. Zou u bereid zijn te betalen om de
WK-finale te kunnen zien?

Nee 73%
Ja, minder dan 5 euro 12%
Ja, 5 tot 10 euro 7%
Ja, 10 tot 20 euro 2%
Ja, meer dan 20 euro 5%

Na een lange siësta, net als poes Pika, ben ik weer fit genoeg voor de rest van de dag. Want vanavond moeten er weer wat boodschapjes gehaald worden. En hopelijk is het dan wat afgekoeld. Want momenteel kruipt de hitte mijn toch redelijk goed afgeschermde huisje binnen, het is hier nu 25 graden. Buiten wijst de thermometer 33 graden aan.
Zojuist bracht de post de tarieven voor het gebruik van mijn leidingwater voor het komende jaar. Voor een alleenstaande, met één wasmachine, één toilet, één douche en vaste wastafel, één keukenkraan, geen afwasmachine of ligbad.... zijn de kosten nu € 36,73, incl. btw en belasting op leidingwater. Per maand wel te verstaan. Resulteert in 12 x 36,73 is €440,76. Is dat normaal voor een rekening voor alleen het water? Het gemiddeld gebruik per jaar, schrijft Waternet, is 50 kuub per jaar per inwoner. Ik zou, volgens hen, 74 kuub per jaar verbruiken...
Dus ik had een bijbetaling over de jaarnota 2009 te betalen van € 159,39, daar bovenop.
Natuurlijk ben ik bereid te betalen voor het water dat ik gebruik, maar ik heb toch het onplezierige gevoel dat deze bedragen behoorlijk vervuild zijn.
Hoe deden we dat vóór Waternet of een watermeter bestond???
De narigheid is ook dat de watermeter zo hoog hangt dat ik hem zelf niet kan aflezen. Dus ook niet kan controleren.
Zucht... Ander onderwerp.

Optimist als ik ben dacht ik om zeven uur wel even boodschappen te kunnen gaan doen. De buitenthermometer stond op 28 graden...
Dus rugzak om en wegwezen. Dat viel zwaar tegen. Het was opboksen tegen een dikke hete lucht en onderweg moest ik wel twee keer bijkomen voor ik bij appie was. In de winkel geen aircondioning maar ik kon hangen aan een karretje. De terugweg met twee linnen boodschappentassen en de rugzak viel nòg meer tegen. Het was geen graadje koeler geworden en ik had me vergist in zonsondergangstijd. Die zon stond nog te koken aan een door fijnstof grijzige lucht en onderweg moest ik weer een paar keer uitrusten. Te moe voor een praatje aan het raam bij mijn buurman. Thuis, om kwart over acht en alles in de koeling gedaan en mijzelf in het paarse jurkje gehesen. Wat staat het me leuk!! Daar knapt een mens van op joh.
Trek in eten heb ik nog niet. Dat komt nog wel.
Prettig weekend, we hebben nog een paar hete dagen vóór ons liggen.

dinsdag 6 juli 2010

Voetballen enzo 2....

Het Nederlandse elftal heeft een voetbalwedstrijd gewonnen. Mag zich nu voor de finale voorbereiden. En wereldkampioen voetballen worden. Van mij mag iedereen daar feest om vieren.
Een sportwedstrijd waarbij miljoenen omgaan en waar de bonussen per doelpunt voor de spelers er ook niet om liegen.
'Heel' Nederland staat op z'n kop.
En, acharme ik, ik kan er niet warm of koud van worden en alleen maar verwondering en zelfs weerzin voelen. Maar ik ben natuurlijk maar een oude vrouw en geen sportieve Nederlander die vanuit het café of de luie stoel of op een dure plaats in het stadion in Zuid Afrika zichzelf bijna een hartaanval van blijde opwinding toebrengt bij het bekijken van die hardwerkende sportievelingen op het veld.
Nee, er is geen zure boosheid in me. Maar een soort verdrietigheid dat het land zó opgewonden is en zich zó eensgezind in oranje kleurt voor toch maar een spel dat miljoenen omzet. Gelukkig gaan veel van die miljoenen naar een land dat ik het graag gun.
En ik droom... dat Nederland zich net zo druk maakt en net zo blij en opgewonden is over uitgevoerde regeringsplannen met betrekking tot bij voorbeeld de gezondheidszorg. Ik denk aan alle hartaanvallen en voortijdige bevallingen die zoveel sportieve mensen vanavond treffen. Of grootse en uitgevoerde plannen met betrekking tot onderwijs en opvoeding. Of om een gevonden manier om de jonge mensen die in de fout gaan of dreigen te gaan, op te vangen en weer terug te brengen in de maatschappij voor ze onherstelbaar schade oplopen of toebrengen.
Tot mijn verbazing schrijven veel columnisten hetzelfde, zag ik zojuist op Google. Geef het volk brood en spelen.... de oude Romeinse keizers wisten het al. Dan zeuren ze niet (en zéker niet met zulke overwinningen) over politiek relevante zaken als volksgezondheid en onderwijsbeleid, zo uitgebreid mogelijk openbaar vervoer en dergelijke zaken. Het laatste lijkt mij een veel betere oplossing voor het dichtslibben van Nederland dan nòg meer (snel)wegen.
Nederland in de ban van de voetbal. Het hoogst bereikbare op aarde: het wereldkampioenschap voetballen halen. Dat geldt dus blijkbaar zelfs voor de koninklijke familie,
Laat ik daar maar een punt zetten achter dit onderwerp.

Vandaag een heerlijke zomerse dag, waarop iedereen hier in de stad zonder jas kon lopen. Warm genoeg voor sommigen om er zéér zomers bij te lopen, voor anderen precies het goede weer om nog een leuk jasje aan te trekken. Ikzelf voelde me een beetje zestiger jaren in mijn mouwloze jackje in zestiger jaren stijl over een wild geborduurd eveneens zestiger jaren donkergroen T-shirt. De paden op de lanen in, rugzak om en de tram in.... op naar mijn Turkse Super om fruit in te slaan. Wilde perziken, gewone (Turkse) perziken, druiven, rode en gele pruimen, tomaatjes (van de koude Turkse grond), een kleine meloen, wat is de zomer toch een heerlijk seizoen. Zolang het geen hittegolf is.... ;-) en je gewoon naar buiten kunt. Alleen muntplantjes zijn niet te vinden. Niet bij de super, ik ben nog een stuk de markt opgegaan daarvoor, ook niets. Vond ik op de terugweg, nota bene tegenover de Turkse super in een Natuurwinkel nog twee heel miezerige mintplantjes.. Ik kreeg ze gelukkig met korting.
's Morgens was neeflief geweest. Ik heb een videoband over vroeger, maar het apparaat werkt niet meer. En ik wilde het toch graag zien en laten zien. En dan is neef zo lief om na een telefoontje te komen en na een bak koffie met band terug te gaan.Vanavond mailde hij dat de band op dvd stond.... Alleen het geluid deed het niet.... Maar dat vertrouw ik hem ook wel toe dat terug te halen.

Gisteren was het Bettydag. En hebben we een eerste aanzet gegeven om dingen op te ruimen en andere dingen een andere plek te geven. Vanavond moest het vuilnis naar buiten en ik heb een aardige bijdrage geleverd aan de hoop zakken die hier 's avonds buitengezet wordt als de vuilnisman de volgende dag moet komen. Ik ben die jongens bijzonder dankbaar dat ze altijd alles meenemen,,. Maar mijn aandeel in de betaling van de gemeentelijke belasting is er wel naar hoor. We zullen die 2% meer die de jongens krijgen, vast wel dik terugvinden in de gemeentelijke aanslag.

Valt er nog iets te zeggen? Neuh... ik denk dat alles gezegd is. Oi, wat klinkt dat eh... definitief.....;-)