maandag 31 december 2012

De wereld is niet vergaan, we gaan een nieuw jaar in.

Het wordt tijd om mijn dagboek weer bij te houden. Niet dat er zoveel gebeurt maar dit laatste stukje van het jaar 2012 wil toch geboekstaafd worden. We kunnen het jaar opgelucht afsluiten, de wereld is niet vergaan op de 21e december. Maar in het Wetenschapskatern van de digitale Volkskrant stond vandaag, de 31ste, het volgende bericht: Ingenieurs van Nasa keken raar op toen ze een aantal weken geleden een foto van de Zon maakten. Enkele momenten nadat volgens de Maya's de wereld zou moeten vergaan, gaf de Zon een grappig signaal af naar de Aarde. De mannen van Nasa's Solar Dynamics Observatory legden het opvallende tafereel vast op 22 december, een dag nadat zich volgens het Maya-volk het einde van de wereld zou aandienen. Te zien is hoe op de Zon een gezicht wordt gevormd, compleet met mond, neus en twee ogen. Het 'linkeroog' is een golfje, waardoor het lijkt alsof het knipoogt. Volgens de Daily Mail wordt de gezichtsuitdrukking gevormd door zonnevlekken, veroorzaakt door intense magnetische activiteit. Het was geen grapje, al zou de bijbehorende foto natuurlijk gemanipuleerd kunnen zijn.

We leven nog dus. En kerstmis is ook voorbij. Voor wie het gevierd heeft hoop ik dat het plezierig was.

Het is de tijd van de vele bedelacties per email ook... uit binnen- en buitenland. Het kost moeite ;-), maar ik reageer er maar niet op. Dat kan ook niet, als ik daar wel op zou reageren zou ik geen geld meer overhouden om te kunnen leven. ;-)

De jongens van de kranten zijn ook langs geweest met hun kaarten. Het AD in het weekend... en het Parool doordeweeks. Ik heb ze meer dan netjes betaald, dacht ik. Maar ze hadden zich een attitude aangemeten van je verontwaardigd aan te kijken als je ze hun nieuwjaarsfooi overhandigt....Misschien in de hoop nog meer te krijgen. Ik heb rondgevraagd bij anderen maar moet echt tot de conclusie komen dat ik ze goed betaald heb. Dat was verleden week en de kaarten die ze daartoe overhandigen liggen hier nog. Maar vanmiddag belde er weer een jongen. In de hoop nog eens een fooi te ontvangen. Ik zag in het schermpje een joch van een jaar of 15, 16, die zich voorstelde als bezorger. Toen ik zei dat hij of een ander al langs geweest was zei hij beleefd: 'dank u wel' en verdween snel met zijn fiets. Ook met het AD had ik wat te stellen. Zaterdag is er geen krant bezorgd. Dus ik wilde een bezorgklacht indienen. Nou, probeer dat maar eens.... dat het zaterdag was zal meegeholpen hebben, maar het heeft mij niet geholpen hoor.

Zaterdag was verder een fijne dag met bezoek van mijn mailvriendin M. We hebben een touristenroutetje genomen, Waterlooplein, (waar ik een leuk chinees horloge kocht voor vijf euro) het Rembrandthuis... En een voedzaam soepje gegeten bij de Soepwinkel Soep en zo. aan de Jodebreestraat. Vooral het Rembrandthuis was aan M. besteed. Ik had het al weleens gezien en afgezien van dat feit loop ik ook niet meer de trappen mee. Ik bleef dus in de ontvangsthal zitten, maar M. genoot van het Middeleeuwse huis waar Rembrandt gewoond heeft. Een deftig huis voor die tijd, van drie verdiepingen. We hebben die dag wel veel gelopen. Bij mij thuis nog een uurtje of wat nagepraat en daarna heb ik haar weer naar het station gebracht en op de trein gezet. Het was heel plezierig, M. en weer voor herhaling vatbaar... Maar mijn voeten en benen willen niet meer wat ik wil dus dat merkte ik wel. Ik heb gisteren, zondag dus, nog wel wat boodschapjes gehaald, lekkere dingetjes voor oudejaarsavond.

Zoonlief zit alleen in Nieuwegein, dochterlief is bij vrienden en ik ben ergens blij dat ik nu alleen ben. Vanmorgen nog naar de pedicure geweest dus de voetjes zijn weer goed verzorgd.

En nu is het maandag, 31 december, oudejaarsavond is begonnen, het is half zes geweest. Buiten klinkt van verre af en toe een knal, de gordijnen zijn gesloten, de lichten aan, de tv staat zachtjes aan. Oliebollen warm gemaakt, dat is nou eenmaal een lekkere traditie al bak ik ze al heel lang niet meer zelf. Er staat soep te wachten, kaas en worst en groentesticks, en ander lekkers. En als de tv niets is zet ik een dvdtje op. Het leven is goed. ;-)

Ik wens alle lezers een plezierige jaarwisseling en een heel goed, voorspoedig en gezond nieuw jaar toe.