dinsdag 16 juli 2013

Ik heb niet gezwegen.....

Soms zie je me weken niet... soms twee dagen achter elkaar. Zoals nu...

Het was maar een droom...gelukkig.

Maar hoe absurd dromen ook kunnen zijn, een link naar de werkelijkheid van het verleden of het heden is er altijd in zulke dromen.

Ik droomde een poos geleden dat het 1939-1940 was. En dat ik gesommeerd werd mijn woning en woonplaats en mijn familie te verlaten. De enige plek waar ik heen zou kunnen was Japan. Maar geld om ergens heen te kunnen kreeg ik niet. Ik probeerde te overleven onder de bruggen, en werd daar door landlopers en wilde katten weer weggejaagd. Toen herinnerde ik me dat ik naar mijn moeder en mijn tante kon gaan, die leefden in de binnenstad immers. In mijn 'herinnering' was ik er zojuist nog geweest en had ze meegemaakt en gezien hoe klein ze, in mijn droom althans, samen leefden. Nog kleiner dan mijn huisje. Maar toen 'herinnerde' ik me dat ook zij weggehaald waren. Waar kon ik heen? Op het station realiseerde ik me dat ik geen geld had en dat ook mijn passen afgepakt waren. En dat ik elk moment opgepakt kon worden en dat er geen ontkomen meer aan was... Doodsangsten stond ik uit, en met die doodsangst werd ik wakker.

In het werkelijke leven zou ik misschien niet zo bang geweest zijn. Ik zou wel zien... Denkend aan de miljarden en miljarden die me voorgingen. In de droom was ik helemaal op mijzelf aangewezen en maakte ik mee wat anderen gevoeld en meegemaakt hebben en tegenwoordig nog meemaken. In oorlog en in rampen...

Maar ik heb mijn moeder en mijn tante, haar zusje, van zo heel nabij toch weer gezien en meegemaakt... 'Tijd' was een relatief gegeven. Ik heb mijn moeder van zó nabij gezien dat ik me de geur van haar haren herinner en de kleur van het schort dat ze in mijn droom droeg...En haar lach en haar angst... En, terwijl ik het allemaal 'ging' meemaken in mijn droom, wist ik tegelijk wat er allemaal gebeurd was... Dit jaar, in maart, was het 75 jaar geleden dat wij onze woonplaats als vluchtelingen moesten verlaten.

Geuren en smaken en kleuren en dingen kun je zo levendig meemaken dat ze je de rest van je leven bijblijven.

Ooit, eind dertiger jaren, moest mijn moeder met haar peutertje, ik dus, vluchten vanuit Wenen naar Amsterdam. Ze had geen andere keuze. Niet alleen waren de Duitsers Wenen binnengetrokken, maar alle Joodse mensen stonden op de lijst, net als enkele jaren later in Nederland, om opgepakt en weggevoerd te worden. Net als in Nederland werden er getto's, afgesloten wijken, speciaal voor Joden, aangewezen en alle Joodse mensen werden gedwongen daar, hoe dan ook bij elkaar te gaan wonen. Die getto's werden steeds kleiner, de mensen steeds dichter bij elkaar gedreven... Maar voordat de Nazi's zover waren dat ze op die manier gemakkelijk alle Joden konden opdrijven en wegvoeren, was mijn moeder met mij gevlucht. Wij kwamen dus volkomen berooid als asielzoekers aan in Amsterdam. Officieel asiel werd niet verleend, de Joodse vluchtelingen waren stateloos. Mijn moeder's zusje`was al in Amsterdam en wij drieën zouden dus veilig zijn nu wij daar waren. Tot in 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen dus....

En de Joodse vluchtelingen wisten wat dat zou betekenen. Mijn moeder dus ook. Ik was een peutertje, maar moet die periode toch in mijn onbewuste hebben opgeslagen. Nee, mijn moeder heeft het niet overleefd...

Haar zusje wel, de rest van de familie in Wenen dus ook niet...

En toen de asielzoekers van nu , zo bang en zo wanhopig, in de publieke belangstelling kwamen ging mijn onbewuste geheugen werken. In mijn dromen kwam die tijd terug... met de toestanden van toen en nu die door elkaar liepen. Ik kan niets meer doen om te helpen. Ik kan alleen mijn mond opentrekken en schrijven, maar moet blijven toezien en lezen hoe mensen die zo gelukkig zijn dat ze zulke dingen nooit hebben meegemaakt, die veilig zijn omdat ze hier wonen en hun thuis hebben... hoe zulke mensen,schelden en vluchtelingen vervloeken omdat ze denken dat ze daardoor een boterham minder zouden moeten eten. Eigenlijk zijn we net als de Nederlanders van vóór de oorlog. Geen háár veranderd nee...De geschiedenis kennend zouden we nu anders moeten reageren op vluchtelingen, maar de commentaren in kranten en nieuwsbrieven, op facebook en ander media, liegen er niet om.

Er is wel een overeenkomst die misschien meer verzoenend is... het was toen ook crisis voor de gewone mensen. Enorme armoede, niet te vergelijken met de armoede van nu misschien, want nu zijn er voorzieningen en voedselbanken e.d. Er is nu ook exorbitante en schandalige rijkdom bij anderen. Die in de openbare media wordt tentoongesteld en aangemoedigd... 'Uw vermogen moet toch groeien..' Vluchtelingen hebben geen vermogen... asielzoekers brengen geen geld mee. Alleen het naakte leven dat ze willen redden. Net als in die droom over 1939-1940.

zondag 14 juli 2013

Noodkreet ........

Zondagavond 14 juli: Ik keek naar een Brandpuntreportage over De Gouden Dageraad in Griekenland...

En mijn keel werd dichtgeknepen. Ik dacht dat we geleerd hadden van de geschiedenis. Maar Griekenland heeft kennelijk die geschiedenis niet meegemaakt. 'They have a plan, they have a plan'. verzucht een ziekenhuisarts die moet meemaken dat immigranten het ziekenhuis worden uitgejaagd, ziek of niet. En Grieken die bloed geven doen dat alleen voor andere Grieken, niet voor immigranten.

Een a.s. parlementslid van de Gouden Dageraad wil alle immigranten vergassen en zeep maken van hun lichaamsvet. Niet om zich te wassen, want hij zou er uitslag van kunnen krijgen (hij krabt zich opzichtig) .... maar voor auto's en andere dingen die schoongemaakt moeten worden. Ze hebben vèrgaande plannen om zich ook te vestigen in Duitsland (!), Australië, Amerika..... O hemel.... en dit soort lieden gedijen en worden groot en machtig omdat niemand zich tegen hen durft te verweren uit angst voor het geweld dat ze tentoonspreiden.

Niet alleen het antisemitisme van voor de 2e wereldoorlog is weer manifest geworden, maar het geldt nu ook voor andere 'niet-Arische' mensen, of ze hier geboren zijn of niet. Hun afwijkende namen en misschien huidskleur is voldoende om de oude verschrikkingen te doen herleven in een tijd waarin de arme zoveel armer wordt dat ze geen uitzicht meer hebben op leven en de reeds rijken alleen maar rijker worden. En met hun exorbitante rijkdom pronken in dure glossy's die arme mensen niet eens kunnen kopen.

Dit schrijvend bonst dat arme zieke hart van me in mijn borstkas....Ik schreef het al eerder.... we zijn niét wijzer geworden. En, nog erger, ik kan het ook nog begrijpen dat mensen die niets meer te verliezen hebben, zowel in Griekenland als in de rest van Europa en in Nederland, kiezen voor dit soort neofascistische organisaties, voor het populisme. Daar, in een sfeer van haat jegens 'anderen' en militante vechtpartijen met alle fascistische symbolen en mishandelingen van 'niet echte' (niet-Arische, denk ik dan) Grieken, begint het weer.

Waar ooit de democratie ontstond en de beschaving begon, is nu het geboorteproces van de neergang van Europa in barbarisme en primitiviteit begonnen. De brok in mijn keel wordt niet minder nu ik dit opgeschreven heb. Van ganser harte hoop ik, misschien tegen beter weten in, dat ik het te zwart inzie. Dat de financiële crisis ons wordt aangepraat en dat er mensen zijn die er schatjerijk van worden om ons dat te vertellen. En dan nog, wat moeten die mensen dan met al dat geld? Alleen oppotten om nog veel rijker van te worden? De totale hoeveelheid geld die er is kan toch niet minder worden, behalve als het door een aantal excessief rijken 'verstopt' wordt?

Ik ga steeds meer geloven in schrijvers die het onderwerp in Science Fiction beschrijven, in filmers als Richard Fleischer, die de film Soylent Green maakte over de consequenties van deze gang van de maatschappij... Hij brengt het akelig dichtbij, die film speelt in de nabije toekomst, in 2022. Het daarop volgende IKON-programma versterkte het gevoel alleen maar dat die toekomst begonnen was... Niet een betere toekomst, niet een menselijker, maar een technologische en artificiële wereld, daar gaan we heen... Waar blijft de mens, waar blijft de beschaafde wereld die we ons nu nog verbeelden te hebben?! SBS6 doet er vanavond nog een schepje bovenop door een film over skinheads uit te zenden die dezelfde taal bezigen...

Kunnen we iets doen om deze neergang tegen te houden, de menselijke beschaving in stand te houden? Ikzelf niet. En ik weet ook niet of er mensen zijn die wel in staat zijn dit proces te stoppen. Behalve door die exorbitante rijkdom en het misbruik van de aarde waar het zijn oorsprong vond, tegen te gaan.. Maar dan... hoe doen we dat en wie kan dat? Wie heeft de antwoorden voor het te laat is?!

Ik wilde deze noodkreet toch even de wereld insturen....al weet ik dat het geen positieve bijdrage tot de discussie over dit onderwerp is.