zondag 13 juni 2010

even luchten...

Terwijl ik nog aan het bijkomen ben van de uitslag van deze verkiezingen en met angst en beven de formatie van een nieuw kabinet afwacht, zitten de mensen in België met eenzelfde euvel. Zondag stemmen zij…

Als ik zie wat ik in mijn vorige blogje schreef zou ik me helemaal geen zorgen moeten maken. Want de wereld gaat en draait verder, met of zonder ons. Met of zonder onze beschaving. En onze technische uitvindingen hebben ons niet beschaafder gemaakt. Is mijn mening.

Maar ik leef nú. En mijn geliefden en vrienden leven ook nú, in deze tijd.

En wij moeten nú meegaan met de getijden van deze eeuw, of we willen of niet. Liefst zou ik dom of ongeïnteresseerd zijn, me afsluiten van alles wat in mijn tijd van leven gebeurt, gebeurde, of gebeuren zal. Dat is echter niet hoe ik ben. Ik leef nú en mijn gedachten en meningen maken mij tot wie ik ben. Ik kan dat niet stoppen zolang ik leef met een gezond hoofd.

Het ergste wat naar mijn gevoelen in deze tijd kan gebeuren is dat de Europese landen weer nationalistisch worden. Weer hun eigen grenzen gaan bewaken. Geen Europese Eenheid meer willen zijn. En niet willen groeien naar meer eenheid. Weer groepen mensen gaan uitsluiten, net als men met de Joden in de 30-er jaren deed en we weten waar dat toe geleid heeft. Dáár ben ik bang voor. Voor dat afbrokkelende begrip: Europese Eenheid.

Láát mensen een andere godsdienst en een andere cultuur hebben. Soms andere kleren dragen ook.

Ik ben heus nuchter genoeg ben om de mogelijkheden van het hedendaagse terrorisme te onderkennen. En ben dus ook tegen gezichtsbedekkende en alles verhullende kleding. En ook tegen de misdragingen van zoveel jonge jongens en jonge mannen ja. Inderdaad. Maar daarvoor hoef ik niet racistisch te zijn en hele bevolkingsgroepen uit te sluiten van onze maatschappij.

Nationalisme is een vloek voor deze wereld. Nationalisme veroorzaakt oorlogen en uitsluitingen. En oorlogen brengen alléén maar ellende voor alle bewoners van naties.

Ja, ik weet het... er zijn teveel landen die oorlogen uitlokken, die wapens fabriceren en leveren en hun economie baseren op van alles wat met wapens te maken heeft en dus moeten ze oorlogen uitlokken ook…

Het brengt misschien welvaart voor de landen die dat doen. Maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de ellende en de dood van anderen ja. En misschien voor het voortbestaan van onze aarde.

Het benoemen hiervan is al een oordeel, ik weet het.

Het einde van Europa en daarmee ook het einde van de Euro is weer het begin van vroeger. Nationalisme is dan weer de norm.

We hebben binnen Europa nog nooit zó lang geen oorlogen gekend. Wel vreselijke progroms in Oost Europa, dat zal niemand ontkennen. Maar oorlogen van één land tegen andere landen kennen we hier al sinds 1945 niet meer. Ondanks foute economieën. En dat is langer dan Europa in eeuwen gekend heeft.

Als we toestaan dat nationalisme weer de norm wordt, als we ons weer willen terugtrekken achter de eigen nationale grenzen, zullen we alles wat we in de afgelopen 65 jaren bereikt en opgebouwd hebben op Europees gebied, opgeven.

Dan geven we, m.i. niet alleen de herwonnen welvaart op, alle vooruitgang die we als beschaving hebben geboekt… maar dan geven we ook, anders dan we zelf denken, ons gevoel van persoonlijke en regionale veiligheid op.

Geef nationalisme geen kans meer. Wat voor mooie namen we er ook aan willen geven.

Zo, ik heb mijn hart weer eens gelucht hiermee. Maar blijf met bezorgdheid de nabije toekomst afwachten.