donderdag 15 oktober 2009

Het weer gaat veranderen.

Straks gaat het weer opnieuw veranderen en vandaag was dat goed merkbaar in dat oude lijf van me. Moe en lusteloos en slaperig.
Gelukkig dat ik er de oorzaak van weet, dat maakt het minder erg.
De winter begint vroeg dit jaar. De vorst in de ochtend is nog niet merkbaar in mijn stad gelukkig, maar in andere delen van dit land wordt ’s morgens al druk gekrabd om de autoruiten schoon te krijgen.
Het is nog maar half oktober, maar in Oostenrijk en Polen en ook bij Salzburg is al sneeuwoverlast. Dat is vroeg, maar voorspelt nog niets voor de rest van de komende winter. Morgen is het hier guur en nat met een noordelijke wind. Dit meld ik maar uitgebreid voor een lezeres in Nieuw Zeeland. ;-)))) Daar begint nu de lente hè…

Voor deze week heb ik verder niets in de agenda staan, in tegenstelling tot de drukke vorige week. Zaterdag met dochterlief naar het concertgebouw, en vooraf wat eten. Sjostakovitsj en Mozart. Ik verheug me er al op.


Afgezien van een paar gepleegde telefoontjes was het vandaag dus een heel rustige dag. Echt een dag om de laatste loodjes van de verkoudheid weg te werken. En die loodjes zijn inderdaad weg nu. Gisteren weer lopen sjouwen met rugzak en karretje voor de wekelijkse boodschappen, dat was een beetje in de versukkeling geraakt. Het was weer lijden… met al die openliggende straten. Hopelijk is het weer goed en netjes allemaal voor de winter echt invalt. Ook leuker voor al die toeristen die nu verdwalen omdat ze nergens gewoon kunnen doorlopen of rijden. Althans in dit deel van de stad. Het lijkt wel of het 1946, de tijd van de wederopbouw, is.

Verder is er weinig te vertellen. Ik zet dus even een paar vreemde krantenartikeltjes neer.

Had ik al verteld dat, volgens CNN, ANP, de Daiy Telegraph en het Parool President Ahmadinejad van Iran van Joodse afkomst is?
Ondanks zijn voortdurende antisemitische uitspraken ja.
Op een foto van verleden jaar, 2008 dus, van de president, die zelf zijn paspoort toont, is te zien dat hij eerder Sabourjian heette, een Iraans-Joodse naam. Zijn ouders veranderden hun naam toen hij vier jaar oud was.
Natuurlijk wordt dat nu door officiële woordvoerders ontkent.

Een ander bericht uit het Parool vermeldt dat de bemanning van een vliegtuig van Air India onderling slaags was geraakt. Ongelooflijk, maar de cockpit van de airbus, met 100 passagiers aan boord, bleef enige tijd onbemand, terwijl het personeel in het gangpad met elkaar op de vuist ging. Twee piloten en twee andere bemanningsleden zijn geschorst, meldt het ANP.

Een ouder berichtje, ingezonden, maakt het wel bont… Ik ben hier dus niet de ‘ik’…….
De taxi die ons aan het eind van de MIDDAG na bezoek aan vrienden ophaalt blijkt niet geschikt voor het transport van de elektrische rolstoel van mijn vrouw. We kunnen er geen gebruik van maken..
Van het taxibedrijf horen we dat het volgende busje er om half tien in de avond kan zijn. Maar dan is de accu van het beademingsapparaat op de rolstoel leeg, constateer ik met schrik.
Ik bel opnieuw want de situatie kan levensbedreigend worden.

De telefoniste raadpleegt een collega en na enige tijd is het antwoord:

‘We kunnen niets voor u doen.
Uw taxi komt om half tien.
En een fijne avond nog…’

Ik denk dat ik het hier maar bij laat…

dinsdag 13 oktober 2009

Bijna een week verder.

We zijn bijna een week verder. Ik heb mijn blog erg verwaarloosd zie ik. Maar drukte en me niet lekker in mijn vel voelen speelden me parten. De niet meer aanwezige kiezen hebben toch nog opgespeeld. En door vermindering van mijn weerstand ben ik behoorlijk verkouden geworden en gebleven. Nouja, dat gaat wel over voor ik een jongetje ben.

In het verleden zat ik op een Mulo in A. En doordat ik me op Schoolbank heb aangemeld, heeft een klasgenoot contact gezocht. Leuk was dat ja. Ook al heb ik niet zoveel leuke herinneringen te melden.
Maar het lijkt alweer voorbij te zijn. Het was de vijfde Fr. In mijn adressenlijst. ;-)))

Veel visite ontvangen deze week. En dat maakt de week weer goed.
Al weet ik dat het achteraf bezuurd moet worden met rusten en rusten.
Raar ja. Ik weet het.

Woensdag na het bezoek aan de tandarts sloeg de grieperigheid toe, snipverkouden werd ik en hoesten bij het leven. Het is nog steeds niet over. Maar als ik maar rustig thuis blijf zitten en me niet teveel inspan denk ik dat het wel overgaat. Ook de pijn in de botten die door dat hoesten veroorzaakt wordt. Geen koorts, dus niet echt griep.
Het is nog niet weg nee. Komt wel, op z’n eigen tijd.

Donderdags ben ik wel nog naar buurman geweest. Voorzichtig, en op een afstandje gebleven.
Er moest, behalve schone was, ook nog wat ander spul gebracht worden. Hij had te horen gekregen dat ‘men niet aan de gang kon blijven met bloedtransfusies te geven’ en hij ‘moest nu eindelijk toegeven aan een onderzoek naar darmkanker’, zei de zaaldokter: ‘anders zou zijn bloed zo achteruit gaan dat zijn hart het op zeker ogenblik vanzelf zou begeven’. En het enige dat men hem tot die tijd zou kunnen geven waren pijnstillers. Dat zou dan niet zo lang meer duren.
‘Hij wilde toch wel weten wat hem mankeerde? ‘
Mijn buurman antwoordde dat, als hij toch weigerde zich nog te laten opereren, hij ook niet hoefde te weten of hij darmkanker had. ‘Wat zou hij er beter van worden als hem tòch verteld werd dat hij dat had’, reageerde hij heel terecht op die druk die op hem werd uitgeoefend.
Hij heeft nu twee auto-immuunziekten achter de rug. En niemand kwam er op dat de snelle verslechtering van zijn bloed ook weleens auto-immune anaemie zou kunnen zijn. Ik heb alles afgestruind op internet hierover en uitgeprint en meegenomen naar het ziekenhuis voor de zaalarts. Die het in ontvangst nam en het zou bestuderen. Maar ze begon, nog voor ze het gelezen had, eigenlijk al met ontkennen, hoewel de medische sites geen enkele twijfel overlieten hierover. Waarom moet een volkomen leek zoals ik daarvoor op onderzoek gaan????? Goed, buurman wordt nooit meer beter. En soms verliest hij de moed en hoeft het allemaal niet meer. Hij zal niet meer gewoon lopen en heeft nog steeds, als gevolg van de laatste ziekte, veel pijn aan zijn arme, nu vergroeide voeten.
Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zoveel achter elkaar op zijn bordje kreeg, waarbij alleen het hoofd gewoon helder en normaal bleef. Dus alles wordt heel bewust ondergaan en beleefd.
Tot zover buurman.Vrijdag ging het niet echt meer. Nog wel gezellig visite gehad van mijn oude vriend J. en een even oude vriendin C. Samen geluncht en wat gekletst. Ik was niet op mijn best nee, maar hoop dat het toch plezierig was.

En zaterdag kwam mijn ‘stiefbroer’ op bezoek.
Er zijn weken dat er elke dag bezoek komt ja. Ik heb niets te klagen.

Toen broer weg was heb ik me naar Albertje gehaast om een soepkip met toebehoren te halen. En een lekkere Chino Brioche.
En thuisgekomen diezelfde avond een lekkere pot kibbesoebe gemaakt, kippensoep dus van moeders’.
Dat vroeg wel het laatste beetje energie. Ik ben letterlijk mijn bed ingerold.

Zondag dus dochter, exman en goede vriend en zijn huisvriend die hem ook helemaal vanuit het noorden hierheen rijdt, op bezoek. Nadat ze eerst naar dochterlief waren geweest zijn ze dus mèt dochter hierheen gekomen.
En na de avondkoffie weer weggegaan. De soep was lekker gelukt en de brioche was ook heerlijk. Dochter had Turks brood voor bij de soep meegenomen. En de herfstchocolaatjes bij de avondkoffie waren ook gauw op. Heel plezierige dag weer.

Maandag – Bettydag. Dan is mijn huisje weer fris en schoon. Ik ben heel dankbaar dat dit wekelijks gebeurt. Dit keer kon ik na afloop weer door mijn vier tuindeuren kijken… ;-) Dat hoeft maar twee keer per jaar te gebeuren, vind ik.

Waarom mensen vroeger, toen alles nog met de hand gedaan werd, elke week de ramen wilden lappen, is mij een raadsel, nog steeds. Ik zag het heel veel jaren geleden gebeuren, toen ik met mijn gezin op vakantie in het oude vissersgedeelte van Katwijk aan Zee logeerde. Een hele straat en waarschijnlijk het hele oude dorp, bij alle huizen, op vrijdag, de toen nog in klederdracht lopende vrouwen met emmers water in de weer. Ze dompelden klompen in de emmers en smeten het water tegen de ramen. Als er genoeg klompen water tegen het glas waren gegooid gingen ze de ramen te lijf met een aan de lange stok gestoken zemen lappen. Ook de verdiepingen werden zo behandeld. Zo zit het in mijn herinnering. Het beeld verdwijnt niet na al die jaren, nu ik toch zeker weet dat het tegenwoordig anders gaat. Het kloppen van de matten ook, heel bijzonder…. Deur na deur. Toen ik jaren later de musical Oliver! Voor het eerst zag, kwamen diezelfde beelden daar ook in voor. Leuk toen, maar achteraf heel benauwend voor me… Het idee alleen al.
Het was een moeilijke tijd toen namelijk.

Goed, tijd om af te sluiten. En uit te zien naar de volgende dag. Ze beloofden dat de zon morgen zou schijnen…