zaterdag 18 februari 2012

Onder meer over praatprogramma's

Gisteren was een heuglijke dag voor mijzelf. Voor het eerst sinds weken ben ik weer ouderwets gaan zwerven... nouja, lopen dus.. Eén halte met de tram en de rest gewandeld. Naar de kapper... want dat was heel hard nodig. En ik vind het er altijd plezierig ook. Die spiegel van de kapper is altijd onthullend, niet altijd even vriendelijk voor me als de mensen die me weer aan een net kapsel helpen. ;-)
Daarna ben ik teruggelopen door de Utrechtsestraat die weer eens helemaal overhoop lag. Ik denk dat ze er eindelijk de rails definitief gaan herstellen, dat mag ik althans hopen want er rijdt nu al een paar jaar geen lijn 4 door die straat.... Maar goed, ik kwam langs de muziekzaak Concerto, 4 of vijf bij elkaar horende kleine muziekwinkels, elk met een eigen onderwerp, techno en dance enzo, rockmuziek, dvd's, 'gewone' muziek van wereld- tot Nederlandse muziek, je kunt er oude grammofoonplaten kopen en er is een winkeltje met klassieke muziek. Eigenlijk één grote muziekwinkel. Nieuw en tweedehands. Cd's, boeken, dvd's ..., allemaal muziek. Ik kan er zelden aan voorbijgaan. Nu ook niet. En ik heb eindelijk de film Shoah van Lanzmann. het zijn 4 cd's... Daarnaast heb ik de hand kunnen leggen op een oude serie van Monty Pythons' Flying Circus.. En een oude serie 'not the nine o'clock news... herinnert iemand zich dat nog? En alles voor kleine prijsjes. Kijk eens op http://www.platomania.eu/ want je kunt ook via internet bestellen.. Ja natuurlijk reclame, doe ik graag hoor. ;-)))
Natuurlijk was ik wel moe, maar zó voldaan dat het weer lukt om eruit te gaan.

Eergisteren stuurde ik onderstaand mailtje naar Pauw&Witteman:
Het is de laatste tijd schering en inslag. In alle praatprogramma's. Sprekers die vinden dat als ze maar lang genoeg aan het woord blijven, dat ze daarom gelijk hebben. En krijgen. Dus in elke discussie luistert men niet meer naar elkaar, maar probeert ieder zo lang mogelijk zelf aan de praat te blijven. Zo nodig, en dat is ook een gewoonte aan het worden, blijft men doorpraten door de reactie en het antwoord of het gepraat van de andere persoon heen. Blijven praten in de hoop gehoord te worden en de ander vooral geen ruimte te geven.... Beide personen vinden dat ze daartoe het recht hebben en beide personen vinden ook dat ze het grootste gelijk van de wereld hebben. En altijd eindigen zulke zaken doordat een gespreksleider luid moet ingrijpen. En dat gebeurt ook steeds vaker veel te laat, als kijker en luisteraar allang is afgehaakt.
Het is zelfs niet zo dat een van beide of meer sprekers de ander weet te overtuigen. Behalve door de laatste, de langst pratende spreker te zijn.
Tegenwoordig draai ik zulke praatprogramma's maar weg, voordat mijn hart op hol slaat van ergernis. In dit geval, Pauw en Witteman van 15 februari, ging het onder meer in de discussie over sjeik Al Haddad tussen VoordeWind en Bessemer en de 'discussie' van Halbe Zijlstra de staatssecretaris voor Kunst en Ann Demeester, de directeur van kunstencentrum De Appel en van Kunsten '92..., ook niet de kleinste. Maar ze praatten maar door elkaar heen en P&W leken dat veel te lang goed te vinden. Maar als twee of drie mensen elkaar geen woord toegeven en maar doorkletsen om maar aan het woord te blijven en niet om een vruchtbare discussie te voeren, dan houdt het op een leuk en goed en spannend programma te zijn. Daar krijg ik kromme tenen van .... en ik loop al zo moeilijk. ;-)
Ooit schreef ik dat het programma van Pauw en Witteman tegenwoordig niet meer was dan het blad Panorama, maar dan niet alleen bedoeld voor mannen.
Nu schrijf ik dat het programma niet meer is dan een woordenbrij waar niemand zich meer een eigen mening uit kan vormen. En dat was ooit toch de bedoeling van dit programma?
Ik weet niet of lezers het met me eens zijn maar ik hoop van wel en dat men dat gaat laten blijken ook. Ik kijk 's avonds wie er in de show komen en als ik denk dat het plezieriger is ga ik liever naar een ander programma of de tv helemaal uit.

En vandaag keek ik de Quest van maart in.. Die is al uit ja. Daar stond een artikeltje in met als kop Hormoon maakt aap lief.
Het kwam erop neer dat men de agressie van resusaapjes kan veranderen door hen het 'liefdeshormoon' oxytocine te laten inademen. Het veranderde hun gedrag totaal. En werden ze lief en sociaal tegen elkaar. De bedoeling van dat onderzoek was de aapjes te laten kiezen of ze het vruchtensap dat ze kregen zelf opdronken of ook aan hun buurtjes zouden geven. Ze kéken zelfs langer en beter naar het aapje naast hen, alvorens die te belonen. Zo ongeveer. Het was een onderzoek van de Duke University, Durham, Amerika, Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Duke_University_Press
Het bleek dus inderdaad dat het oxytocine van agressieve en competitieve aapjes aardige sociale beestjes kon maken.
En dat bracht me op de gedachte, zou het niet toepasbaar zijn op criminele jongeren? Vooral om asociale en agressieve en criminele 'rotzakjes' te helpen weer in het gareel te komen? Het is duidelijk dat de straffen die we opleggen aan dit soort jongeren niet helpen en hen alleen verharden. Misschien is zoiets het overdenken waard?
Ik weet niet bij welk Ministerie het aangekaart moet worden of welke politieke partij er belangstelling voor zou hebben... of misschien zelfs een jeugdrechter???

maandag 13 februari 2012

De eerste dag van dooi en 40.000 (?)

Natuurlijk, de eerste de beste dooidag.... het weer verandert, de luchtdruk dus ook weer... en Erica sláápt. De hele middag weer verslapen, kon niet overeind komen.
Pas toen ik wakker schrok, want, ojé, ik had per webmail nog maar eens de boodschappen besteld en die kon zo komen... schrok ik, gelukkig bijtijds, overeind.
O wat een lelijke zin... Ik laat hem lekker staan tot ergernis van sommige lezers, ik weet het. ;-)
Nog maar eens proberen?
Ik schrok gelukkig net op tijd wakker, vóór de bel ging en Albert Heijn met de per internet bestelde boodschappen voor de deur stond. Klinkt wat beter.
Voorlopig hoef ik me dus geen zorgen te maken. Verhongeren zal ik niet. En op deze manier is het gemakkelijker om 'gezond' te kiezen. Samen met de boodschappen en de lekkere dingen die dochterlief zaterdag meebracht red ik het voorlopig wel...
Ja, de boodschappen zijn inmiddels opgeruimd, in kast, koelkast en vriezer..... Het brood in porties. Het fruit op de fruitschaal en zo nodig gewassen.
We gaan aan de avond beginnen. Andijvie met een biefstukje. Fruit toe.

Vandaag was een heel stille dag. Betty heeft een weekje vakantie en de thuiszorg had niet op tijd voor vervanging gezorgd. Morgen of vrijdag? Het komt me allebei heel slecht uit. Supersysop had afgebeld en komt morgenochtend, morgenmiddag is er de looptherapie... ik heb geen energie over voor een nieuwe hulp a.s. dinsdag. Vrijdagmorgen dan? Nee, in de ochtend ben ik op z'n slechtst, ik ben totaal geen ochtendmens. Tegen dat ik in staat ben om mensen te ontvangen is de ochtend meestal voorbij. Of dat een leeftijdskwestie is? Zou kunnen, maar dan moet je dat kunnen bewijzen wil het voor anderen geloofwaardig zijn.
In de middag kom ik een beetje bij.. maar ja, dat kon niet. Als een nachtdier word ik 's avonds laat echt actief en zou dan de hele nacht kunnen doorgaan...
Inderdaad, het is maar goed dat ik alleen ben. Voor mijzelf het beste. ;-) Voor een evt. ander mens ook waarschijnlijk. ;-)
Het geeft tijd om na te denken. En dáármee door te gaan, waar ik al een paar keer over geschreven heb. En waar ik steeds bozer over wordt.

De website van de PVV heeft nu een klaaglijst over Poolse en andere Oost-Europese mensen bij voorbeeld.
Wat zou er gebeurd zijn als er in de dertiger jaren ook internet was geweest en websites mogelijk waren? Zouden er toen niet ook websites gemaakt zijn met oproepen tot het melden van Joden en zg overlast van Joden ? Is er verschil?
Waarschijnlijk wel. De xenofobie van nu in de kringen van de PVV en anderen spiegelt de anti-Joodse gevoelens van de tijd van opkomst van gelijksoortige bewegingen in de dertiger jaren. Hoe langer ik leef hoe meer ik de geschiedenis zich zie herhalen. Het mankeert er nog maar aan dat men betaald krijgt voor het aangeven van mensen. Voor het melden van overlast....
40.000 meldingen claimt de PVV op haar website. 40.000 meldingen tegen buitenlanders? Ik geloof er geen hol van. Ik geloof dat er een oproep geweest is om zoveel mogelijk klachten in te dienen, dat er veel klachten gewoon xx keer herhaald zijn. Maar ik denk ook dat er minstens zoveel meldingen zijn geweest van mensen die verteld hebben geen enkele klacht te hebben. Laat de PVV maar eens bewijzen dat ruim 40.000 mensen een klacht hebben ingediend. Ik geloof het niet.
Bovendien kunnen mensen, als het echt zo erg is, heel goed massaal een klacht bij de politie indienen als ze dat nodig vinden.
Daar hebben we geen discriminerende en racistische website voor nodig. Voor de zoveelste keer wordt de (goede?) naam van Nederland besmeurd door deze beweging. Heel Europa, de Europese regering en zelfs vanuit Amerika spreekt men hier schande over.
En onze Eerste Minister zwijgt. En denkt in zijn wijsheid dat zijn zwijgen het meest wijze is wat hij kan doen. Waar is dat eerder gebeurd, kort voor de 2e Wereldoorlog….
Europa is het hier niet mee eens, nee.
Waar de Joden in de dertiger jaren de zondebok waren (denk aan de Kristallnacht, wat daar gebeurde en hoe dat heeft kunnen gebeuren) daar geldt dat nu voor bijna alle buitenlanders. Als het niet lukt met DE Marokkanen dan wijzen we DE Oost-Europeanen aan als boosdoeners. Vooral DE Polen. Is het niet vanwege lawaai of dronkenschap van sommigen, dan doen we dat wel vanwege de banen die Oost-Europeanen hier zouden afpikken van de Nederlanders. Als die Nederlanders al die banen hadden willen hebben dan zou de WMO wel gezorgd hebben dat ze die tegen de gangbare lonen zouden krijgen. Maar de Nederlanders willen die banen niet? Fijn voor de werkgevers, want Oost-Europeanen willen hier maar al te graag komen werken, tegen veel minder loon zelfs. Kun je nagaan hoe arm ze het in hun eigen land hebben. En nu klagen Nederlanders, 'dat ze ònze banen inpikken?' Ik zou tegen de klagers willen zeggen dat ze die banen dan maar moeten gaan opeisen. Of nog beter, zich beschikbaar moeten stellen voor al dat soort banen tegen desnoods minimumlonen..... De buitenlanders krijgen nòg minder. En het kan een begin zijn voor een beter leven.
Maar ga niet op een lijst, de website, staan van een beweging die meermalen vergeleken wordt en werd met de vooroorlogse Beweging die er tijdens de oorlog niet voor terugschrok Joden niet alleen aan de Nazi's te verraden, maar er ook geld voor incasseerde en anderen aanmoedigden ook (voor geld) Joodse mensen te verraden.
Denk niet dat je anoniem op zo'n lijst kunt staan. Je IP-adres kun je niet verbergen. Die is desnoods in de bron terug te vinden....
Als de politieke winden gaan draaien, word jij medeplichtig....


.

zondag 12 februari 2012

Ja, vandaag wéér een blogje.

Ik heb wat in te halen nietwaar?!
Zondag 12 februari was een benauwde ochtend.
Niet alleen werd ik vanaf een uur of zes mijn bed uitgebeld… althans, er werd twee keer aangebeld, zo rond 6 uur en rond 8 uur. Ik ben er niet uitgegaan om te kijken. Als het iemand van ons huis is kan die ook bij een ander terecht. Iemand die nu pas thuiskomt en zijn sleutels mist is zelf verantwoordelijk. En voor iemand die stiekem ons huis heeft weten binnen te komen en hier niét thuishoort doe ik al helemaal niet open. Wel ben ik gewoon om negen uur opgestaan.
Maar de nacht was daardoor wel te kort, de slaap te onrustig en ook te kort. Maar goed, dat is vandaag wel in te halen.
Maar toen ik na de goedemorgenmails doorgestuurd te hebben in de badkamer wilde verdwijnen wilde de badkamer me opsluiten. Ik heb er een simpele schuifdeur vóór, gewoon omdat de gang te smal is voor een openslaande deur, die vanwege de beperkte ruimte dus ook niet naar binnen opent.
De deur zat klem toen ik hem eenmaal gesloten had om te gaan douchen. Helemaal, hartstikke klem. En wat ik ook deed, ik kreeg hem niet open.
Ik ademde eens heel diep. De badkamer was al goed warm, de douche liep al... en ik besloot mijn hoofd en hersens bij elkaar te houden en eerst maar te gaan douchen e.d., dus na het douchen me verzorgd en aangekleed. En weer van alles geprobeerd.In gedachten zag ik me al neerzijgen in die hete badkamer. En niet meer opstaan dus. Gelukkig staat die schuifdeur niet helemaal tegen de muur aan zodat er 'frisse' lucht naar binnen, en vochtige lucht naar buiten kan... Maar open ging hij niet. Heb ik een uur of langer staan modderen daar? Mezelf voorhoudend niet in paniek te raken en niet zo hard te gaan bonken dat het hele huis het zou horen? Of ze erop af gekomen zouden zijn is trouwens de vraag. Maar ik raakte gelukkig niet in paniek.
Enfin, toen ik weer 'netjes' was ben ik het nog maar eens gaan proberen. Links en rechts bovenaan zover ik kon komen, en links en rechts onderaan geprobeerd de deur weer in zijn eigen voegen te krijgen. Intussen de hulp van mijn overleden familieleden inroepend....Of dàt hielp is voor mij een weet voor ieder ander een vraag. Ik geloof van wel ja. Want plotseling schoof de schuifdeur opzij alsof er helemaal niets gebeurd was. Dank aan alle onzichtbare hulp.....

Ik ben weer vrij!! En de badkamerdeur is niet uit zijn 'voegen' geslagen.
Maar voortaan neem ik wel een telefoon mee naar de badkamer hoor.
Wat ben ik toch rijk aan hulp. Want gisteren was dochterlief hier aan de computer en ze kwam met een klein kerstpakket aan lekkers en morgen komt supersysop google afmaken.. En vandaag op deze manier hulp gekregen. En morgen komt Albert Heijn, Appie dus, alle boodschappen bezorgen.
Een dag om ondanks de grijze gladheid de vlag uit te steken.
Nouja, binnenshuis staan en hangen bij mij altijd vlaggetjes hoor.
En nu ga ik maar gauw verder...... er moet gebruncht worden.

Wat een ellende trouwens gisteren. Terwijl heel (!!) Amsterdam volgens de televisie op de schaatsen stond zat ik thuis te treuren over die storing van KPN, die twee miljoen mensen van hun digitale buitenwereld had beroofd. Niets hackers. Niets baby-dump. (wat een vreselijke naam trouwens) maar een paniekreactie van KPN zelf. Misschien begrijpelijk, maar die paniekreactie had wel een enorme impact. Ik hoop dat het een les is voor alle profiders in ons land.