vrijdag 31 mei 2013

Iepenzaad is de confetti van de stad...en nog meer...

http://www.at5.nl/artikelen/61116/iepenzaad-is-de-confetti-van-de-stad Eerverleden jaar, in 2011 dus, schreef ik op 2 mei dat de hele stad vol lag met iepenzaad.(met een schrijffoutje over iepenzaag maar niemand die me daarover aansprak. ;-) Het was een ongelooflijk vruchtbaar iepenjaar en het was werkelijk heel erg. Het was, terugkijkend, een veelbewogen week, waarin ik veel te vertellen had.

Vandaag is het de 26ste mei 2013. En het is tot nu zo koud gebleven dat de iepenejaculaties zijn uitgebleven. Nouja, er ligt wat iepenzaad in de hal van dit huis, maar dat komt omdat de schoonmakers een paar weken niet zijn geweest. Maar buiten liggen geen bergen zoals verleden jaar en ondanks ons gemopper mist Amsterdam dat toch wel. Deze mei 2013 is door de bank genomen een maand van winterjassen aan en de verwarming op 23 graden... En geen weer om even op een terrasje neer te vallen. Er is zelfs sprake geweest van nachtvorst terwijl de IJsheiligen (van 11 tot en met 14 mei dit jaar) allang voorbij zijn.

Anders dan verleden jaar in 2012, ik las dat het toen rond de 30 graden was, hittegolf dus. En de binnenstad was weer oranje, want er was een belangrijke oefenwedstrijd tussen Nederland en Bulgarije. In die hitte, met heel veel biergebruik op Rembrandtplein en Reguliersbreestraat vooral, was het met die hitte en al dat testosteron en die alcohol was het een plek om als oude vrouw maar snel weer weg te zijn. Maar ziz iz Hollent men.... Hier is alles mogelijk. De tegenstellingen met nu zijn anders wel enorm.

Gisteren was het buiten wel redelijk en ik kon het niet laten om mijn rugzak en karretje te pakken en mijn zere schoenen aan te trekken om richting Dappermarkt te gaan. In de hoop daar wat planten voor mijn tuintje te vinden. Maar ik was kennelijk te laat want er was niets van mijn gading te vinden op dat gebied. Toch maar doorgelopen al moest ik over de hoofden lopen. Kennelijk hadden meer mensen hetzelfde idee... Ik geniet van de vele verschillen tussen mensen, de kleuren en talen en alle andere dingen die mensen alle kanten van deze wereld van elkaar onderscheiden. En die je hier allemaal tegenkomt op onze eigen Dappermarkt. En de zon scheen. Juist in die korte periode dat ik daar rondliep, voorzichtig manoeuvrerend met mijn karretje tussen al die benen. Na de nieuwe publicaties over bacteriën durfde ik even geen kip of vis te kopen, al rook de gebakken kip en vis nog zo lekker. Uiteindelijk kwam ik toch weer bij mijn Turkse en Halal supermarkt terecht. En heb daar maar mijn fruit en kruidenplantjes en vooral mijn vlees voor verse soep gekocht.

Natuurlijk moest ik het vandaag weer bezuren. En heb een flink deel van de dag moeten slapen. Tijdens de mooie uren... en mijn kat baalt duidelijk en blijft maar buiten hangen.... Want omdat ik de hele avond nu zit te tikken heb ik nog geen gelegenheid gehad om hem te borstelen en te kammen en een beetje met hem te spelen.. Hé, daar komt mijn helderziende kat binnen, even pauzeren hier. Maar ook na de kam- en borstelkuur en tijdens de massage is hij nog steeds onrustig en weet na het snoepje niet hoe snel hij weer de nacht in moet gaan. Hij brengt nu de middag thuis op zijn kussentje naast de computer door maar de rest van de tijd loopt hij buiten. Elke 10 mnuten ongeveerd klappert het luik en komt hij even luid roepend binnen, gerustgesteld als hij me ziet, een hapje eten en weg is hij weer...

Zoals iedereen ben ook ik nogal verslagen geweest door de moord op die twee kleine jongens. En daar ben ik nog niet klaar mee. Na mijn eigen scheiding waren mijn jongetjes nog kleiner. En mijn eerste ex kennende was ik heel lang doodsbang dat hen hetzelfde zou overkomen als ze telkens weer een middag naar hem toe moesten.. Naar gelukkig (sic) verlegde hij zijn woedende aandacht later naar de nieuwe relatie die ik kreeg en die hij het leven volkomen zuur kon maken en de afspraken die we hadden op alle mogelijke manieren saboteren.... maar de kinderen deed hij geen kwaad. Ik begrijp dus wel waar die moeder van Ruben en Julian doorheen moest en hoe verschrikkelijk de nachtmerrie moet zijn. Nu nog steeds. Ik wens haar alle sterkte en hoop dat ze een liefhebbende en sterke relatie heeft om op terug te vallen.

Nog een vraag die maar door mijn hoofd maalt is: is de regering zich bewust van de zich opstapelende kosten voor alles, waardoor ook mensen zonder eigen huis en met een (minder dan) modaal inkomen in de moeilijkheden komen? De BTW van 19 en 21% (bijna een kwart van de prijzen) op veel zaken, alle verhogingen van (vaste ) lasten die ongelimiteerd doorgaan, ook de verhoging van de eigen bijdragen in de zorgverzekering tot € 350 per jaar. Verhoogde premies door die belastingen op alles, huurverhoging en verhoging van lasten van water en gas.... En weet ik wat nog meer.....

Nog tot vorig jaar kon ik redelijk rondkomen van mijn inkomentje, dit jaar is het mis en zijn de vaste lasten samen hoger dan mijn hele AOWtje. Hoe mensen zonder een pensioentje moeten rondkomen is me een groot raadsel. Maar Halve Zijlstra, voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer is onverbiddelijk in zijn uitspraken en zijn meesters luisteren naar hem. Hij is ervan overtuigd de volgende Minister President te worden en wee de gewone bevolking dan. Rücksichtslos...Want economie is volgens Halve niet Keynes, maar Friedrich von Hayek is alles. Halve Zijlstra is rechtser dan de VVD, Halve Zijlstra is bezig de hele verzorgingsstaat op te heffen, en het kabinet vaart gemakkelijk mee in zijn boeggolf. Er moet immers bezuinigd worden. De overheid is schuld, de overheid moet zich zoveel mogelijk terugtrekken, de mensen zijn helemaal zelf verantwoordelijk, dus terugtrekken van zorg voor oude, zieke, gehandicapte mensen moeten net als de zuigelingenzorg en onderwijs en de kunsten geen zaak van de overheid, maar van noaberschap zijn. In deze tijd??

De overheid moet zich helemaal terugtrekken en alleen nog bezig zijn met handel en economie, infrastructuur en dergelijke.Vind de fractievoorzitter van de VVD. De rol van de goede verantwoordelijke huisvader, is veranderd in de rol van zichzelf verrijkende regenten. Hoe staat dat in de Grondwet? De regering heeft tot taak wetten te maken.maar eerst moet de Tweede kamer daar haar goedkeuring aan geven en dan gaat de Eerste Kamer die wetten toetsen aan bestaande wetten. Die worden tenslotte door de Koning al dan niet ondertekend...

Alle mogelijkheden zijn aanwezig om wijze en vooral menselijke wetten te produceren dus. En te toetsen op medemenselijkheid. Maar uit het interview met Halve Zijlstra, dit weekend in de NRC bleek geen moment dat hij van plan is medemenselijkheid op te nemen in zijn portefeuille Daarom noem ik hem halve Zijlstra.. Ik heb tot nu tenminste gezocht en niet gevonden naar een eigenschap die zeker voor een voorzitter van een grote Fractie van belang is: Medemenselijkheid, Empatische vemogens. Je kunnen indenken in de gevoelens en toestanden van mensen. En niet alleen van portefeuilles en bezuinigingen. Dat gemis aan empathie en aan medemenselijkheid maakt van hem in mijn ogen dus een half mens. Halve Zijlstra derhalve. Ik zal ook eerlijk schrijven als ik meemaak dat hij een ECHT MENSCH zal zijn. Fout misschien, maar wel een mens met de empatische vermogens die ik tot nu bij hem mis.

In dit licht gezien is het ook niet verwonderlijk te noemen dat iedereen probeert zoveel mogelijk binnen te halen, gesjoemel en bedrog aan de orde van de dag is. Met name in ziekenhuizen en bij specialisten. Zodat bijvoorbeeld nog niet op de helft van het jaar de zorgkosten al de pan uitrijzen..... waarvoor gewone mensen dan betalen met een verhoging van alles en dus ook de eigen bijdragen. Het ligt allemaal in het verlengde van het economisch beleid dat de VVD en met name Halve Zijlstra wil voeren. De PvdA ontkomt er niet aan wil deze coalitie blijven bestaan.

En deze bezuinigingen zullen ondanks alle waarschuwingen van echte economen ons land verder naar de ratsmodee helpen. Werkloosheid was in tientallen jaren niet zo hoog, Het was in de dertiger jaren dat zoveel firma's en particulieren failliet gingen. Terwijl het in Duitsland ondanks alles zo goed gaat. Dan vraag je je toch af...?

Goed... er is al teveel over geschreven de laatste tijd.En ik ben alleen maar een boze leek. Het bovenstaande is niet van vandaag of gisteren, maar broeit al een tijd in me en ik heb het een paar weken geleden al opgeschreven, maar geaarzeld of het in een blogje moest staan. Ik doe het. We kennen hier vrijheid van meningsuiting en dat is nou eenmaal mijn mening.

Vandaag ben ik weer een paar weken verder, het is de laatste dag van mei 2013. Gelukkig was deze laatste dag een redelijk mooie lentedag. We hebben deze maand als ik goed geteld heb, drie echt mooie lentedagen gehad. De koudste mei sinds 50 jaar. En ik ga de maand vandaag echt afsluiten. Een andere optimist heb ik van de week ook gelezen: het zal de koudste zomer sinds 200 jaar worden. Help me dat te onthouden als we in augustus in een hittegolf zitten... ;-)))

Onder het genotvol luisteren naar de cd van Simon en Garfunkel: Old Friends..... een live cd on stage...( dus niet vervolmaakt in de studio) .wil ik vandaag echt dit blogje afmaken. Wat passen die stemmen toch volmaakt bij elkaar, jammer als de eigenaars van die stemmen niet meer zo volmaakt bij elkaar zouden komen. Vandaag was dus zo'n mooie dag en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt weer eens in de spiegel van de kapper te kijken. We kunnen tevoorschijn komen., mijn kapster heeft goed werk geleverd.

Veel verder dan het Centrum kom ik nog steeds niet. De voetjes willen niet meer en de beentjes zijn sneller moe dan een paar jaar geleden. Maar ik probeer toch, als er geen bezoekers of verplichtingen zijn, zo vaak als het kan even naar buiten te gaan. Deze week naar HET Singel geweest, ik wilde even kijken of er iets van mijn gading voor het tuintje was... het liefst jasmin officinalis. Anders dan de gewone boerenjasmijn zijn dit woekerende slingerplanten met kleine witte bloemetjes, die je dus in potten moet houden en niet in de volle grond, tenzij.... Maar ze ruiken zo heerlijk dat twee van die planten tot vijf hoog reiken en de hele tuin ruikt er naar als het warm is. Dus die vond ik, ze waren niet te duur en ik nam ze in mijn boodschappenkarretje mee naar huis met het bekende resultaat.. ik moest de dag daarop wel thuisblijven. Gelukkig stond dat ook in de agenda, want er kwam genoeg bezoek.... Dochterlief was er ook deze week en ze vergat nog de lekkere hoemoes mee te nemen die ik voor haar gekocht had. Jammer, maar helaas. ;-)

Ik las zojuist op YouTube dat Simon en Garfunkel nog in 2009 samen een tour hebben gedaan en heb naar The Sound of Silence geluisterd met dezelfde ontroering als vroeger..... Wat heb ik ze lang niet gehoord joh... Zo, met weer een pauze, nu voor Maumau ga ik nu echt afsluiten. Hopelijk blijft dit blogje niet zo lang meer weg...