maandag 23 juli 2012

Kleine wasjes… grote wasjes…

(Trafassi: ...stop ze in je wasmasjien, laat maar lekker draaien...Ken je het nog? )

...En toen was, in de laatste week van juli, eindelijk de zomer begonnen. En is het buiten warmer dan binnen en geurt mijn tuintje alsof het maar tot morgen mag bestaan...
De weersomslag was even een dreun, daar kan ik nog steeds niet mee omgaan en op zulke omslagdagen breng ik vaak uren liggend door. Maar verder.... Het was de vorige week eindelijk weer een actieve week. Elke dag de deur uit en geen dik been, ook niet na voor mijn doen lang lopen.

Deze week moest ik twee keer de Utrechtsestraat door. Mijn kapper was te druk dus die verliet ik woensdag na een paar uur wachten en de blaadjes lezend, onverrichterzake. De volgende dag nog maar eens die lange Utrechtsestraat gelopen en na een paaruur weer terug met een net koppetje... De daaropvolgende vrijdag met een buurvrouw samen de boodschappen gehaald dus weer aangepoot.

En zaterdag hebben we dochterlief's verjaardag die donderdag jarig was geweest, samen met die van mij die nog moet komen, gezellig gevierd. Ik had haar per post een cadeautje gestuurd, want ze was heel druk op die geboorteherdenkingsdag (scrabble- of wordfeudwoord?) met andere leuke zaken dan visite ontvangen. Maar voor de zaterdag spraken we af op het pleintje beneden bij de Hema in de Kalvertoren. We dronken wat, keken naar mensen en gingen na verloop van tijd door naar Xenos, waarvoor ze een cadeaukaart had gekregen. Nog niets gekocht, want ze kende de winkel niet goed en wilde eerst kijken of er iets van haar gading was. Ik kocht een lekker nekkussentje. Doorgaand naar de tram stapten we weer uit op het Rembrandsplein waar we bij Schiller, waar ook veel herinneringen liggen, nog wat dronken voor we naar restaurant Sluizer in de Utrechtsestraat trokken om daar te gaan eten.

Wat voor mij een complete verrassing was: mijn dochter had een Ereader voor mijn eigen verjaardag gekocht.
Die kwam een beetje te vroeg ja, maar ik vier mijn verjaardag niet meer... Het is voor iedereen te vermoeiend geworden om helemaal naar me toe te komen... En voor mijzelf om dan gastvrouw te zijn. Ik ga dus met een lieve vriendin die dag gezellig naar de Hortus ... En daarom gaf dochterlief me haar cadeautje bij de tomatensoep bij Sluizer al. Compleet met hoesje wat tegenwoordig een sleeve heet...
Tijdens de roodbaars met ratatouille en aardappel gratin kon ik de verrassing verwerken een glas witte wijn. Het tweede glas had ik dus niet moeten nemen..;-)) kan ik niet meer tegen. De bediening was perfect hoor, alleen toen we wilden afrekenen duurde het te lang voor die aardige jongen weer langskwam...
Maar we zijn goed thuisgekomen en ze heeft de meeste boeken, .ebooks dus, uit de computer op de Ereader kunnen zetten en me de werking ervan uitgelegd.

Zondag moest ik helemaal bijkomen en bijslapen, een beetje bijlezen, de kranten bijv. want die moesten worden doorgegeven.... Het weer was aan het omslaan (eindelijk zomer) en dat voelt dat lijf van me... Die verandering op zichzelf speelt niet mee in mijn gevoel van welbevinden. Worstelen met de wasmachine die het opgegeven heeft. Neeflief, die onbetaalbare supersysop van me, had een poosje geleden de machine wel weer aan de praat gekregen, maar het einde kondigde zich nu onherroepelijk aan. Eén wasje heb ik maar half op de hand gedaan, apart een sopje gegeven, apart laten spoelen, en ja hoor, ook nog een beetje gecentrifugeerd. Maar ik moest erbij blijven. En bij het tweede wasje heeft hij definitief de geest gegeven ;-) Jammer, want ik had die was al in de machine gestopt.

En vandaag ben ik dus in Betty's aanwezigheid met de Ereader bezig geweest... het is zelfs voor mij niet moeilijk die te bedienen en dat zegt wel wat ;-) Bedankt lieve dochter van me.

Vandaag (eindelijk is het zomer) heb ik ook definitief de knoop doorgehakt. De familie om raad gevraagd bij de keuze van een nieuwe wasmachine.... weer een bovenlader van Bosch. Toch de fijnste machine, die ook nog weinig ruimte inneemt. Wáár zou ik hem kopen... dat werd dus de vertrouwde Expert hier in de Utrechtsestraat. Dank R. en Freek en dochterlief voor de steun en hulp bij de keuzes.
De zaak gebeld, de order geplaatst en die kreeg ik samen met de leveringsvoorwaarden meteen toegestuurd. De zaak is heel betrouwbaar dus ik heb een vooruitbetaling gedaan en wacht nu op het machien. Freek helpt zo nodig bij de installatie. Ja, hij is echt van onschatbare waarde, net als mijn lieve dochter.... maar ook R. ben ik dit keer heel dankbaar voor zijn steun, want het is niet niks, om zomaar een nieuwe wasmachine te moeten kopen hoor.... Gelukkig kreeg ik, juist vandaag, een belastingteruggaaf waarmee een deel van die machine betaald kan worden..
Dat was de week die was... en dat heb ik geweten.

Ik wilde nog even napruttelen over die ellende voor de Utrechtse mensen die hun huis niet meer uit- of inmochten. Inmddels 158 woningen.. Vanwege de asbest die er gevonden is. Het is een serieus probleem maar zelden heb ik zo'n groot probleem zo slecht behandeld zien worden. De zoveelste flater voor de verantwoordelijke burgemeester, vind ik.
Het is waar... ik had een vriend, die lang voordat we van het gevaar van asbest wisten, een trektocht door Australië maakte, o.a. door een asbestwoestijn. Vertelde hij jaren later, toen hij bijna stervende was van asbestlongen.... Longkanker dus. Men kende dat euvel toen niet eens...
Maar iedereen had wel asbestplaatjes in huis. Op de kleine vlam van het gasstel, een warmhoudplaatje. En als het asbest kapot ging kruimelde je het er af.... en gebruikte het overgehouden metalen gaasplaatje nog vele jaren. Toch? En wat als voorheen de vloerbedekking losgetrokken moest worden, zeil of vaste vloerbedekking? Daar zat toch ook vaak asbest als brandvertrager vastgeplakt op de vloer, dat je dan stuktrok? En dat dan in vlokken en stof rondgeblazen werd..... Maar die heel vroegere vriend is de enige waarvan ik met zekerheid weet dat hij asbestkanker had. Nu hoor ik voor het eerst dat er meer mensen aan asbestkanker doodgaan dan in het verkeer.... Ik wil het best geloven, maar heb dat nooit eerder gehoord.

Ik ga een beetje spelen met de Ereader...;-) en kijken naar de herdenking van Amy Winehouse... Ik heb de cd's Back to black van haar en Rehab..... De Club van 27-jarigen.... tja...