vrijdag 25 december 2009

Eerste kerstdag is alweer bijna voorbij.

Zo, de eerste kerstdag is bijna voorbij en alles is naar wens gegaan.
Gisteren samen met dochter gegeten en vandaag voor Buurman lekker gekookt… althans, hij zei dat hij nog nooit zo lekker gegeten had. En dat is een compliment toch. Kippensoep, beenhammetje met aardappelkoekjes, sugarbeans, tutti frutti en gestoofde peertjes…. Ik ben zelf ook een zoetekauw… en pudding met slagroom toe. Het was wel twee keer uitgebreid koken, maar de tevredenheid van anderen is me dat meer dan waard.

Verder is alles heel rustig gebleven. De tijden zijn voorbij dat met kerst de hele familie hier bij elkaar kwam en samen ging eten. Daar heeft een mens zich bij neer te leggen en zijn/haar eigen plezier te maken. Ikzelf geniet de rust van de oude dag dan en kijk naar een leuke film of een dvd,
Zoals mijn favoriete film It’s a wonderful life of scrooge, die dvd kreeg ik van mijn goede neef. Dat alles onder het genot van koffie en wat lekkers. En als ik in de luie stoel zit en poes voorzichtig op mijn schoot kruipt en likjes op mijn kin geeft en de koffie gezet is, ben ik heel gelukkig.
Inmiddels is het hondje van Buurman ook uitgelaten en die zit met zijn dikke waggelkontje ook weer tevreden in zijn mand.
Het aantal goede wensen voor de kerstdagen en het nieuwe jaar, per email of per tnt is groot, en dat maakt me ook al gelukkiger.

Het zijn de kleine gelukjes van een oudere vrouw. Ik mag niet klagen.

Tenzij over de onwil van de gemeente Amsterdam om de straten in deze tijden ook voor voetgangers beloopbaar te houden. Wij zijn dezer dagen zo ongeveer opgesloten in onze huizen.

Vanavond was gelukkig de meeste sneeuw weg en was er goed te lopen op straat. Waar nog sneeuw lag was het wel spiegelglad. Op de bruggen zal het nog te glad om te lopen zijn, want strooien doet de gemeente niet voor voetgangers. Als het echter op deze manier blijft dooien hoop ik dat we morgen weer gewoon naar buiten kunnen. W.W.W. We Wachten Wel. De verwachtingen op rtl4 zijn minder plezierig…

Net als de dinsdag, toen ik naar het concertgebouw ben geweest. Mijn favoriete dirigent Yakov Kreizberg was weer beter en dirigeerde het concertgebouworkest in een heel feestelijk programma. Het heeft er nog om gehangen, zogezegd, of ik zou gaan. Het was spiegelglad op straat. Dochterlief moest nog uit Noord-Oost-Groningen komen waar de sneeuw lag opgestapeld maar de wegen wel goed berijdbaar waren. Ze zou het niet halen om vóór de pauze aanwezig te zijn maar zou zich nog wel bij me voegen. Ik heb het er maar op gewaagd en extra geld uitgegeven. De taxi genomen, heen en terug. Tenslotte ging ik de kerstdagen niet uit, en ook niet buiten de deur eten. Maar goed, dochter haalde ook de pauze niet en heeft in het ‘Wienercafé’ van het gebouw de tijd afgewacht. Ze kon daar de muziek wel meegenieten maar natuurlijk niet de feestelijke sfeer van de zaal meenemen. We hebben na afloop nog uitgebreid nagepraat en wat gedronken. Ja, natuurlijk wel zonde van het concertkaartje, dat ik deze herfst al betaald had, maar dat was al lang geleden dus niet meer voelbaar in mijn beurs…;-). Al met al was die avond wel ver boven mijn budget.... maar dat moet maar voor een keer.

En maandag was Bettydag voor de één na laatste keer bij me. We hebben er nog geen woorden aan vuil gemaakt, alleen is de belofte nog eens herhaald om elkaar (maandelijks, naar ik hoop) te blijven zien. Ik heb nog geen bericht gehad over een andere hulpe.

Meer is er eigenlijk niet te vertellen. Morgen, 2e kerstdag, zijn de winkels hier dus weer open.

zondag 20 december 2009

Winterse zondag

Gisteren waren de wegen hier over het algemeen goed bewandelbaar. Bijna overal was de sneeuw wel weg, maar waar die wel was blijven liggen was de grond hard bevroren en nogal glad. Omdat wel de wegen, maar niet de trottoirs sneeuwvrij gemaakt worden hier, moesten we dus voor de veiligheid (!) af en toe op de rijweg lopen.
Maar vandaag is het anders. Overal ligt een flink pak sneeuw hier. En ik verwacht eigenlijk dat de doorgaande wegen en lange straten wel sneeuwvrij gemaakt zullen worden, maar de stoepen en zeker die op de bruggen niet. Men zou in de EHBO-posten moeten eisen dat die juist schoongehouden worden. Te voet gaand slip je toch maar gemakkelijk onderuit en onze oude botten zijn daar niet op berekend.
En als je binnen bent is het licht zelf behoorlijk koud ook. De hemel belooft nog meer sneeuw.
Ik heb zin om te mopperen… maar elders, bijv. in Engeland en delen van de VS is het nog veel erger dan hier, zag ik gisteren op de tv.

Ik WIL helemaal geen witte kerst. Ik wil lenteweer met kerst. In Nieuw Zeeland en Australië is het nu zomer.
Hoewel zo te horen het weer ook niet helemaal meewerkt daar.
Warmt de aarde nou op?! Of gaan we naar een nieuwe (kleine) ijstijd?

Wat me op de gedachte aan Kopenhagen brengt en de teleurstellende afloop. Maar dat kan ook eigenlijk niet anders. Ik had een korte discussie in WebRegio, de regionale digitale krant, hierover. Dat het geen wonder was, omdat het blijkbaar bij de bevolkingen niet leeft. Eergisteren alleen al gingen er meer dan 130.000 mensen via Schiphol met vliegtuigen op wintervakantie. Misschien de 2e, 3e ofwel 4e vakantie dit jaar.
Dat is minder goed voor het milieu, zou ik zeggen.
De commentaren waren: dat ik de mensen hun wintervakantie niet zou gunnen. Of waar ik me druk over maakte, want als ik het me zou kunnen veroorloven zou ik zelf toch ook gaan of niet soms? Of, als de wereld in een grote oerknal was ontstaan, zou hij ook wel zo verdwijnen. Helemaal voorbij de bedoeling van mijn opmerkingen dus. MEN vindt het kennelijk niet belangrijk.

Kijk, dan wordt je wakker en zeg je, we hebben de wereld die we verdienen. En de regeringen die we verdienen. Die wel gaan praten over maatregelen om deze wereld voor onze kinderen en kleinkinderen te behouden, maar niet in staat zijn gebleken hun bevolkingen bewust te maken van hun verplichting aan een volgende generatie. Of maatregelen af te dwingen desnoods.
Als ikzelf in die trend zou meegaan zou ik op mijn leeftijd zeggen: het zal mijn tijd wel duren en na mij de zondvloed.

Gisteren, zaterdag, bijna alle boodschappen in huis gehaald voor de hele week. Je weet maar nooit met dit weer hè.
En staan bakken en braden in de keuken. Soep en vlees voor de kerstdagen zijn klaar. De rest is voorbewerkt. De diepvriezer en de koelkast staan vol. Wat een weelde toch!!! Ik prijs me gelukkig hiermee.
Dat bij veel mensen Kerst een andere impact heeft weet ik. Bij mij is het gewoon een feest, hoewel ik geen kerstpakket krijg. Meer dan een miljoen kerstpakketten zijn er dit jaar uitgegaan… Het mag van mij hoor. Maar er komt al tientallen jaren geen kerstpakket deze kant op. ;-))) Mijn goede vriend Ad zaliger vond het alle jaren nodig om zijn kerstpakket met me te delen, dan kwam hij in januari (en soms nog later, maar dat was Ad) op bezoek met echt de helft van alles wat hij zelf ontving. En maakten we er nog een feestje achteraf van.

Ik maak er een luie dag van. Ga zometeen uitgebreid onder de warme douche om mijn oude botten wat te verwarmen. Het wordt hier niet warmer dan 21 graden momenteel. O, maar dan wordt het hier weer kouder in die tijd.
De verwarmingen hier doen het niet goed en ‘alle verwarmingsmonteuren zijn ziek’, vertelde de juf van de zaak die verantwoordelijk is voor de verwarmingsketels. Ze kunnen dus pas volgende week komen. Op tv zag ik dat ze het inderdaad heel druk hebben . ;-)) Maar ik laat mijn verwarming met dit weer maar hoger staan ’s nachts, want tegen de avond is het hier nu pas aangenaam. Maar dat kan ook komen omdat de oven gisteren uren heeft aangestaan. Met die combiketels van tegenwoordig warmt het hier niet verder op als ik inderdaad uitgebreid ga douchen. Dan gaat alle energie naar het warme water. Men vond dat dat milieuvriendelijker en voordeliger was. Maar als het niet goed werkt……….

Poes zit te miezen achter haar kattenluikje. Vindt dit weer ook niets om over naar huis te schrijven. En de vetbolletjes zitten dan wel af en toe vol koolmeesjes, maar de felgroene halsbandparkieten die hier in de stad leven, kunnen er ook wat van hoor. Gisteren heb ik een foto gemaakt van twee van hen, die heerlijk aan die vetbolletjes zaten te eten. En onder hen waggelen dan de vette duiven, die maar dik blijven. Die zijn er als eersten bij als er gestrooid wordt. En dan blijven de kleine vogeltjes weg ja.

Nou, ik ga de dag maar eens beginnen……..