woensdag 22 september 2010

Een heel ander verhaal

Ik ben dat gezeur over die dure zorg, de hoge zorgkosten voor ouderen, voor zieken en gehandicapten, de kosten voor kinderopvang zo zat...
Het zal best waar zijn hoor, maar een regering wordt toch in de eerste plaats geacht als een goed huisvader (niet mijn uitvinding) voor het Nederlandse volk te zorgen?
En niet om in de allereerste plaats de economie te dienen ten koste van bovenstaanden???
Het gezeur heeft me op gedachten gebracht. Gedachten aan s.f. boeken die ik lang geleden las. En aan het feit dat wij hier al de minste kinderen per vrouwelijk wezen ter wereld brengen. Economisch beredeneerd te weinig kinderen. Waar dus die economie over een generatie behoorlijk onder zal lijden, want omdat wij ouders en grootouders steeds ouder worden zullen steeds minder kinderen en kleinkinderen voor steeds meer ouderen moeten zorgen. Dat we ook gezonder blijven en men nu al bezig is om ouderen langer te laten werken wordt niet in die berekening meegenomen.
Ik ben nu oud en ik ga me, in mijn ouderdom en met al mijn ouderdomskwalen, steeds schuldiger voelen dat ik nog steeds leef en dat 'op kosten van de gemeenschap'. Want zelfs de zorgpremie (vroeger de ziekenfondspremie genoemd) wordt van mijn AOW betaald.
Jaja, ook niet mijn uitvinding, deze manier van denken. Zulke woorden, zo'n woordgebruik lees ik een keer en door de absurditeit blijven die woorden jarenlang hangen. We denken daarbij ook nog aan de nauwe grenzen die ons omringen. Want in dit opzicht blijven we Hollanders. En Europees denken is ons te moeilijk.

Zo las ik heel lang geleden een sf.-verhaal, dat ook uitging van puur economisch denken, in plaats van het bruto geluk van de mensen.
In dat verhaal ging het zó:
Als iemand 65 jaar werd er een groot feest gegeven. Een afscheidsfeest in feite. Want in de dagen daarop kon de jubilaris een kaart verwachten van de Staat. Een uitnodiging om zich te melden bij een hergebruikfabriek, of iets van die strekking. Blij was men er niet mee, maar het was onontkoombaar. Want als je geen gehoor gaf aan de uitnodiging werd je van huis gehaald door mannen in zwarte pakken en jassen en hoeden...
Dus ging je op de afgesproken dag op pad naar die fabriek waar je je op het afgesproken uur moest melden in een kantoortje. Dan kwam iemand in een gekleurde overall je halen en kon je na een injectie, in een kamertje, met een paar tijdschriften zoet gehouden, je dood afwachten. Je lijk ging dan de verwerkingsmachines in om zoveel mogelijk voor hergebruik te redden en de restanten werden verbrand en als mest gebruikt om de verarmende aarde toch nog te bevruchten.

Is dat een oplossing voor het verouderingsprobleem, mensen van de regering? Dat we allemaal, ja, u ook, als we 65 jaar geworden zijn, gewoon verdwijnen? Misschien nog als nuttig lijk economisch bruikbaar zijn?

Wat de onvruchtbaarheid van ons Westerse vrouwen betreft hebben de sf-boeken ook al lang geleden een oplossing bedacht. In het verhaal Venus + X van Theodore Sturgeon worden alle mannelijke borelingen meteen geopereerd. Ze krijgen vrouwelijke eigenschappen, zoals een vagina en eierstokken. En als de tijd rijp is zijn deze mensen in staat elkaar wederkerig te bevruchten en kinderen te krijgen. En blijken, omdat ze alle vrouwelijke eigenschappen hebben en er geen teveel aan testosteron in die maatschappij aanwezig is, ook heel vreedzaam en gelukkig met elkaar te kunnen leven. Veel kinderen, die waar nodig, ook 'geholpen' worden en nooit meer oorlogen.
Maar natuurlijk wordt dit als complot ontdekt door buitenstaanders, mannen en vrouwen van de oude garde. En dan komt er toch oorlog om deze maatschappij te vernietigen. Wat dus gelukt.

Ook dit verhaal is door haar absurditeit jarenlang blijven hangen... maar nu weer tot mijn bewustzijn doorgedrongen. Want als ik lees dat er te weinig kinderen geboren worden in het Westen ... Inderdaad... Als de geleerden er nu voor zouden kunnen zorgen dat er (minstens) twee keer zoveel kinderen geboren worden en daarnaast die 65-jarige leeftijd als eindpunt voor iedereen zonder uitzondering, wordt aangehouden zal het Westen economisch in elk geval overgelukkig worden. Nooit meer tekorten of bezuinigingen. Nooit meer gezeur over tekorten op de begroting....

De inkomsten van het Rijk in onze tijd gebruiken om de bevolking gelukkiger en gezonder te maken???? Ha.... wat een gedachte!

Amber alert

Er is hopelijk een kleine wijziging aangebracht in mijn blogje.
Ik heb geprobeerd er Amber Alert in op te nemen.
De Kind vermist site van de Landelijke politiediensten.
Vanmorgen ontving ik een Amber Alert over Gaylee Geertsma uit Rotterdam, een klein meisje van zeven jaar, blonde vlechtjes, roze kleertjes…ze is sinds gisteren vermist. Wie dat wil kan een ambert alert email ontvangen van de politie, hoe meer mensen naar zo’n kind zoeken en omkijken hoe beter. Kijk even op

http://www.amberalertnederland.nl/Contact.aspx?lang=nl

zondag 19 september 2010

Wat fijn toch als alles goed gaat.

Vandaag dus een herhaling van zetten van gisteren beleefd.
De computer... Neef Freek is er zelfs bijgekomen. Ik kon niet meer mailen. En deze onbetaalbare mens komt altijd als je hem nodig hebt. Dat hoef je nooit twee keer te vragen. Gisteravond heeft hij ruim twee uur, misschien zelfs langer, zitten zoeken naar de oorzaak van het computerfalen. Na heel veel opruimen merkte ik dat ik daarna wel via de webmail kon werken, maar natuurlijk geen groepswerk en alleen in antwoord op... Vanmiddag was Freek hier weer een paar uur bezig tot opééns de zon opging. Hij had het euvel gevonden en kon de narigheid ongedaan maken. Ik probeer het heel voorzichtig te begrijpen en in mijn eigen woorden te vangen:
In al die jaren waren de emails van tijd tot tijd natuurlijk wel verwijderd... maar nooit gewist. (Wist ik veel...ik wist niks.) En nu zat er in local settings in het register, als ik het goed begrepen heb, voor 2,2 gigabyte aan mails verborgen en opgesloten. En ik mag niet in het register komen... dat is voor deze vrouw veel te ingewikkeld en dus te gevaarlijk voor de computer. Ik heb, zeg ik weleens, het technisch inzicht van een aapje. Dat kijkt hoe een ander het doet en het haar leert, zodat ze het kan nadoen. Maar nooit zal begrijpen hoe en waarom het zo werkt... ;-)
Die verstopte mails zijn nu verwijderd en er is een paar keer gedefragmenteerd.... en nu loopt alles weer als een zonnetje. Dank zij die kei van een neef van me.

Poeh, wat is een mens toch ongelukkig geworden zonder computer. Het is voor mij en zoveel anderen het verschil tussen achter het scherm met iedereen en alles in contact blijven, blijven leren en met anderen leven - of eenzaam achter de geraniums door de ramen naar buiten blijven kijken hoe het leven aan je voorbij gaat, zonder daar deel aan te hebben. Ik begreep de koningin dan ook niet in haar toespraak... maar zij zal geen mailgroepen en -vrienden hebben.
Gelukkig dat ik het vertrouwen in Freeks' kunde geen moment verloren heb en zeker was dat het wel weer goed zou komen... Het kwàm ook weer goed. ;-)

En gisteren heb ik ook weer voor het eerst uitgebreid boodschappen gedaan. Al die weken zo voorzichtig leven is ook weleens goed.Achteraf kun je weer dankbaar zijn met wat je hebt. Nu kon ik weer vlees kopen en fruit en andere versigheden. En de andere voorraad weer aanvullen die flink geslonken was. Vanavond dan ook al het vlees gebraden om dat in pakketjes in de diepvries te bewaren. En natuurlijk spullen voor verse moeders' soep. Ga ik van de week weer maken. Er heerst weer griep en soep is een prima geneesmiddel en voorbehoedmiddel...

Wat is het toch fijn en om dankbaar voor te zijn als alles weer goed loopt. Weer uitgebreid met dochterlief te kunnen plaudern, weer wat geld in de portemonnaie hebben, de computer weer helemaal op orde....
Ik ben een blij mens.