zondag 14 juli 2013

Noodkreet ........

Zondagavond 14 juli: Ik keek naar een Brandpuntreportage over De Gouden Dageraad in Griekenland...

En mijn keel werd dichtgeknepen. Ik dacht dat we geleerd hadden van de geschiedenis. Maar Griekenland heeft kennelijk die geschiedenis niet meegemaakt. 'They have a plan, they have a plan'. verzucht een ziekenhuisarts die moet meemaken dat immigranten het ziekenhuis worden uitgejaagd, ziek of niet. En Grieken die bloed geven doen dat alleen voor andere Grieken, niet voor immigranten.

Een a.s. parlementslid van de Gouden Dageraad wil alle immigranten vergassen en zeep maken van hun lichaamsvet. Niet om zich te wassen, want hij zou er uitslag van kunnen krijgen (hij krabt zich opzichtig) .... maar voor auto's en andere dingen die schoongemaakt moeten worden. Ze hebben vèrgaande plannen om zich ook te vestigen in Duitsland (!), Australië, Amerika..... O hemel.... en dit soort lieden gedijen en worden groot en machtig omdat niemand zich tegen hen durft te verweren uit angst voor het geweld dat ze tentoonspreiden.

Niet alleen het antisemitisme van voor de 2e wereldoorlog is weer manifest geworden, maar het geldt nu ook voor andere 'niet-Arische' mensen, of ze hier geboren zijn of niet. Hun afwijkende namen en misschien huidskleur is voldoende om de oude verschrikkingen te doen herleven in een tijd waarin de arme zoveel armer wordt dat ze geen uitzicht meer hebben op leven en de reeds rijken alleen maar rijker worden. En met hun exorbitante rijkdom pronken in dure glossy's die arme mensen niet eens kunnen kopen.

Dit schrijvend bonst dat arme zieke hart van me in mijn borstkas....Ik schreef het al eerder.... we zijn niét wijzer geworden. En, nog erger, ik kan het ook nog begrijpen dat mensen die niets meer te verliezen hebben, zowel in Griekenland als in de rest van Europa en in Nederland, kiezen voor dit soort neofascistische organisaties, voor het populisme. Daar, in een sfeer van haat jegens 'anderen' en militante vechtpartijen met alle fascistische symbolen en mishandelingen van 'niet echte' (niet-Arische, denk ik dan) Grieken, begint het weer.

Waar ooit de democratie ontstond en de beschaving begon, is nu het geboorteproces van de neergang van Europa in barbarisme en primitiviteit begonnen. De brok in mijn keel wordt niet minder nu ik dit opgeschreven heb. Van ganser harte hoop ik, misschien tegen beter weten in, dat ik het te zwart inzie. Dat de financiële crisis ons wordt aangepraat en dat er mensen zijn die er schatjerijk van worden om ons dat te vertellen. En dan nog, wat moeten die mensen dan met al dat geld? Alleen oppotten om nog veel rijker van te worden? De totale hoeveelheid geld die er is kan toch niet minder worden, behalve als het door een aantal excessief rijken 'verstopt' wordt?

Ik ga steeds meer geloven in schrijvers die het onderwerp in Science Fiction beschrijven, in filmers als Richard Fleischer, die de film Soylent Green maakte over de consequenties van deze gang van de maatschappij... Hij brengt het akelig dichtbij, die film speelt in de nabije toekomst, in 2022. Het daarop volgende IKON-programma versterkte het gevoel alleen maar dat die toekomst begonnen was... Niet een betere toekomst, niet een menselijker, maar een technologische en artificiële wereld, daar gaan we heen... Waar blijft de mens, waar blijft de beschaafde wereld die we ons nu nog verbeelden te hebben?! SBS6 doet er vanavond nog een schepje bovenop door een film over skinheads uit te zenden die dezelfde taal bezigen...

Kunnen we iets doen om deze neergang tegen te houden, de menselijke beschaving in stand te houden? Ikzelf niet. En ik weet ook niet of er mensen zijn die wel in staat zijn dit proces te stoppen. Behalve door die exorbitante rijkdom en het misbruik van de aarde waar het zijn oorsprong vond, tegen te gaan.. Maar dan... hoe doen we dat en wie kan dat? Wie heeft de antwoorden voor het te laat is?!

Ik wilde deze noodkreet toch even de wereld insturen....al weet ik dat het geen positieve bijdrage tot de discussie over dit onderwerp is.