maandag 20 juli 2009

Hondje is dood.

Vandaag is het maandag. Ongewoon om alweer te schrijven terwijl ik gisteren al zo’n lange blog heb geschreven.
Betty is aan de badkamer bezig, ze werkt altijd hard en maakt er zich nooit met een Jantje van Leiden van af. En ze hoéft dit niet te doen, want haar opleiding Theologie zou andere deuren kunnen openen. Maar het is nog steeds haar eigen wil.

Vandaag begon de dag al vroeg. Buurman belde me om zeven uur wakker. Teddy, zijn hondje, was nu echt stervende. Hij had gisteren een behoorlijke opleving gehad…
Maar het was de laatste. Nu poepte, pieste en spuugde hij alles onder en lag te brullen en te gillen van de pijn. Toen ik in mijn ochtendjas bij hem binnenkwam had Buurman de dierenambulance al gebeld. Het beestje lag stijf op zijn zij, zijn ogen dicht en zijn bekje open. Wat konden we allebei anders doen dan hem voorzichtig aaien en zachtjes toespreken…
Toen de dierenambulance kwam hebben ze hem op een kleine brancard gelegd, toegedekt en meegenomen. De dierenkliniek belde later dat hij o.a. een miltontsteking had. Maar gezien zijn ouderdom adviseerde die dokter om hem te laten inslapen. Wat Buurman toegestaan heeft. Dus Teddy leeft niet meer en Buurman is aan het rouwen. Zo’n afscheid na bijna 14 jaar is moeilijk. Vooral voor een oude man van 87 jaar. Dagelijks ging hij met het hondje ‘wandelen’, om precies te zijn: Hondje zat op de plank tussen zijn voeten op de scootmobiel, tot de plek waar hij mocht lopen om zijn behoeftes te doen. En terug mocht hij dan op zijn korte pootjes de gracht aflopen. Iedereen kende zowel Buurman als Teddy. Als Buurman Teddy eens niet kon uitlaten en ik dat moest doen sprak iedereen mij bezorgd aan… Of er iets mis was met Buurman?
De laatste tijd liep hij wat minder goed. We dachten dat het kwam omdat hij zo dik was. Een stevig worstje op pootjes. En dat die pootjes hem misschien niet meer konden dragen. Dat bleek dus niet te het geval te zijn. Een paar dagen geleden werd hij echt ziek. Overgeven…Ik schreef er al over.
En nu is Teddy dood.

Een totaal ander onderwerp wil ik ook in letters vangen.
Geert Wilders. De NRC had er verleden week een groot artikel over. Waarin David Barnouw de PVV vergeleek met de Boerenpartij van Boer
Koekoek. Hij vond het niet kloppen dat journalisten van andere bladen de PVV vergeleken met de vooroorlogse NSB. Maar hoewel ik torenhoog opkijk naar David Barnouw, die de deskundige is en werkzaam bij het Instituut voor Oorlogsdocumentatie: de PVV heeft méér dan alleen trekjes van fascisme, vind ik. Wie de artikelen in het katern van de NRC van 12 juli leest wil een eigen oordeel vormen. En dit is mijn oordeel dus. Een hedendaagse partij die een bevolkingsgroep wil uitsluiten vanwege hun afkomst en geloof doet hetzelfde als de NSB voor de oorlog deed.
De Boerenpartij ofwel De Vrije Boeren van Koekoek ( ongeveer van 1958 tot 1983 landelijk actief) waren politiek even grote dwarsliggers, maar ze waren in elk geval ergens vóór en kwamen op voor de boeren. De Boerenpartij was nèt als de PVV nu een heel rechtse, zo niet ultrarechtse beweging en daar haalden ze ook hun stemmen. Dat is, naar mijn mening, de enige overeenkomst.

Wat me trouwens op de vraag brengt waarom Geert Wilders zo fel is op Islam en Koran…
Zelf is hij van Indische of Indonesische afkomst. Voor mij is het geen vraag waarom hij zijn haar bleekt, met zwart haar is duidelijk te zien dat hij Indische of Indonesische trekken heeft. En daar heeft niemand moeite mee. Integendeel.
Maar wat heeft hij – of hebben zijn ouders of grootouders – meegemaakt dat Geert Wilders zo is geworden?! Wat is er – in Indië van toen, of het Indonesië van daarna voorgevallen dat hem zó anti Islamiet heeft gemaakt? Een 2e generatie-oorlogssyndroom misschien? Haat jegens mensen voor wat die zijn vader of grootvader, moeder of grootmoeder hebben aangedaan? Het zijn vragen die iemand die de Tweede Wereldoorlog hier heeft meegemaakt, zich stelt. Maar die niemand hardop stelt. Het zou lijken alsof het racistisch bedoeld zou zijn. Maar het zijn echt vragen die ik me stel.

Het is wel Nederlands dat zijn populistische en opstandige optreden gretig navolging vindt bij Nederlanders die xenofobisch genoemd kunnen worden. Dàt is Geert Wilders niet. Hij is alleen tegen de Islam, tegen de Koran en in het bijzonder tegen Marokkaanse moslims. Die hij apart behandeld wil zien. En dàt is wat mij aan de NSB herinnert, die, misschien niet in de opzet, maar later, net zo dacht over het Joodse volksdeel.
Een overeenkomst met fascisme is ook, dat de partij niet georganiseerd is, maar gewoon een groep mensen, die de (charismatische) leider volgt. Die overal kritiek op heeft maar geen tegenspraak duldt en zelf niet met kritiek kan omgaan.

Zo’n beweging, dat was de Nationaal-Socialistische Beweging ook

Die Beweging, de PVV, wil alleen in het Europese Parlement zitten omdat ze tégen Europa zijn. De leider en zijn naaste kring heeft kennelijk geen weet van de beide wereldoorlogen die hier in Europa hebben huisgehouden. Oorlogen die nooit meer mogen plaatsvinden en die de reden zijn van het ontstaan van het Europa van nu. Hoeveel barenweeën het ontstaan van één Europa ook kent..
Ik ben bang voor de toekomst van de sociaal bewuste maatschappij en de vrije meningsuiting en het steeds meer accepteren van de negativiteit en de intolerantie.
Meer woorden wil ik er hier niet aan besteden. Het is mijn persoonlijke mening en die mag iedereen nog hebben in ons land.

Vandaag was het Betty-dag. En ik heb met haar een pittige discussie gehad over het bovenstaande. Maar gelukkig respecteren we elkaars' meningen. Onze overtuigingen zijn hemelsbreed verschillend, dat maakt, als het in alle vriendschap gaat, een discussie spannend.

Oef…..