zondag 20 december 2009

Winterse zondag

Gisteren waren de wegen hier over het algemeen goed bewandelbaar. Bijna overal was de sneeuw wel weg, maar waar die wel was blijven liggen was de grond hard bevroren en nogal glad. Omdat wel de wegen, maar niet de trottoirs sneeuwvrij gemaakt worden hier, moesten we dus voor de veiligheid (!) af en toe op de rijweg lopen.
Maar vandaag is het anders. Overal ligt een flink pak sneeuw hier. En ik verwacht eigenlijk dat de doorgaande wegen en lange straten wel sneeuwvrij gemaakt zullen worden, maar de stoepen en zeker die op de bruggen niet. Men zou in de EHBO-posten moeten eisen dat die juist schoongehouden worden. Te voet gaand slip je toch maar gemakkelijk onderuit en onze oude botten zijn daar niet op berekend.
En als je binnen bent is het licht zelf behoorlijk koud ook. De hemel belooft nog meer sneeuw.
Ik heb zin om te mopperen… maar elders, bijv. in Engeland en delen van de VS is het nog veel erger dan hier, zag ik gisteren op de tv.

Ik WIL helemaal geen witte kerst. Ik wil lenteweer met kerst. In Nieuw Zeeland en Australië is het nu zomer.
Hoewel zo te horen het weer ook niet helemaal meewerkt daar.
Warmt de aarde nou op?! Of gaan we naar een nieuwe (kleine) ijstijd?

Wat me op de gedachte aan Kopenhagen brengt en de teleurstellende afloop. Maar dat kan ook eigenlijk niet anders. Ik had een korte discussie in WebRegio, de regionale digitale krant, hierover. Dat het geen wonder was, omdat het blijkbaar bij de bevolkingen niet leeft. Eergisteren alleen al gingen er meer dan 130.000 mensen via Schiphol met vliegtuigen op wintervakantie. Misschien de 2e, 3e ofwel 4e vakantie dit jaar.
Dat is minder goed voor het milieu, zou ik zeggen.
De commentaren waren: dat ik de mensen hun wintervakantie niet zou gunnen. Of waar ik me druk over maakte, want als ik het me zou kunnen veroorloven zou ik zelf toch ook gaan of niet soms? Of, als de wereld in een grote oerknal was ontstaan, zou hij ook wel zo verdwijnen. Helemaal voorbij de bedoeling van mijn opmerkingen dus. MEN vindt het kennelijk niet belangrijk.

Kijk, dan wordt je wakker en zeg je, we hebben de wereld die we verdienen. En de regeringen die we verdienen. Die wel gaan praten over maatregelen om deze wereld voor onze kinderen en kleinkinderen te behouden, maar niet in staat zijn gebleken hun bevolkingen bewust te maken van hun verplichting aan een volgende generatie. Of maatregelen af te dwingen desnoods.
Als ikzelf in die trend zou meegaan zou ik op mijn leeftijd zeggen: het zal mijn tijd wel duren en na mij de zondvloed.

Gisteren, zaterdag, bijna alle boodschappen in huis gehaald voor de hele week. Je weet maar nooit met dit weer hè.
En staan bakken en braden in de keuken. Soep en vlees voor de kerstdagen zijn klaar. De rest is voorbewerkt. De diepvriezer en de koelkast staan vol. Wat een weelde toch!!! Ik prijs me gelukkig hiermee.
Dat bij veel mensen Kerst een andere impact heeft weet ik. Bij mij is het gewoon een feest, hoewel ik geen kerstpakket krijg. Meer dan een miljoen kerstpakketten zijn er dit jaar uitgegaan… Het mag van mij hoor. Maar er komt al tientallen jaren geen kerstpakket deze kant op. ;-))) Mijn goede vriend Ad zaliger vond het alle jaren nodig om zijn kerstpakket met me te delen, dan kwam hij in januari (en soms nog later, maar dat was Ad) op bezoek met echt de helft van alles wat hij zelf ontving. En maakten we er nog een feestje achteraf van.

Ik maak er een luie dag van. Ga zometeen uitgebreid onder de warme douche om mijn oude botten wat te verwarmen. Het wordt hier niet warmer dan 21 graden momenteel. O, maar dan wordt het hier weer kouder in die tijd.
De verwarmingen hier doen het niet goed en ‘alle verwarmingsmonteuren zijn ziek’, vertelde de juf van de zaak die verantwoordelijk is voor de verwarmingsketels. Ze kunnen dus pas volgende week komen. Op tv zag ik dat ze het inderdaad heel druk hebben . ;-)) Maar ik laat mijn verwarming met dit weer maar hoger staan ’s nachts, want tegen de avond is het hier nu pas aangenaam. Maar dat kan ook komen omdat de oven gisteren uren heeft aangestaan. Met die combiketels van tegenwoordig warmt het hier niet verder op als ik inderdaad uitgebreid ga douchen. Dan gaat alle energie naar het warme water. Men vond dat dat milieuvriendelijker en voordeliger was. Maar als het niet goed werkt……….

Poes zit te miezen achter haar kattenluikje. Vindt dit weer ook niets om over naar huis te schrijven. En de vetbolletjes zitten dan wel af en toe vol koolmeesjes, maar de felgroene halsbandparkieten die hier in de stad leven, kunnen er ook wat van hoor. Gisteren heb ik een foto gemaakt van twee van hen, die heerlijk aan die vetbolletjes zaten te eten. En onder hen waggelen dan de vette duiven, die maar dik blijven. Die zijn er als eersten bij als er gestrooid wordt. En dan blijven de kleine vogeltjes weg ja.

Nou, ik ga de dag maar eens beginnen……..