donderdag 11 november 2010

Niet zo vrolijk.

Vandaag is het 11 november. 24 jaar geleden kwam de politie vertellen dat mijn oudste zoon zelfmoord had gepleegd. Vandaag, maar ook de afgelopen dagen herdacht ik wat er toen gebeurd was. En er brandt al een paar dagen een z.g. herdenkingslichtje.
Nee, ik ga geen emotioneel en verdrietig verhaal schrijven. Dit is alleen mijn eigen dag. Het weer werkt wel mee…
Buiten woedt momenteel de eerste herfststorm van het jaar. Het is donker, het waait en regent hard. In de namiddag onweerde het zelfs.

Vandaag is het ook ‘gekkendag’, vandaag begint de carnavalstijd.
En vandaag is het ook St. Maarten. Dus gaan de kinderen met hun mooie lampions vanavond (of gisteravond?) over straat …. Op zoek naar snoep ;-).

Ik las in de krant een kort artikel over hoe het Rijk steeds meer geld kwijt is aan de AOW. Voornamelijk omdat de premie vast zit op 18% van het inkomen. Bijna een vijfde dus.
Wedden dat binnenkort of de AOW zelf lager gaat worden of dat de premie hoger gaat worden???? Gezien de trends op dit gebied verwacht ik het eerste….. Ook de pensioenen gaan op de helling, maar dat is bekend.

Mijn gezonde verstand leest en interpreteert de tendensen en moet tot de conclusie komen dat deze regering bezig is snel een kleine, rijke elite te kweken tegenover een grote massa die weer arm en dom gehouden moet gaan worden. Wat kun je anders concluderen? De bijstand wordt verder aangepakt. De collegegelden gaan grof omhoog, de zorgpremies ook. De kunsten krijgen met enorme bezuinigingen te maken, er zullen zelfs bibliotheken moeten sluiten. Daarnaast worden ook andere zaken veel duurder, zoals bij voorbeeld de gemeentelijke belastingen.
Verlaging van veel pensioenen…

En ga zo maar een poosje door. Al deze bezuinigingen, verhogingen en afschaffingen treffen echt alleen armere mensen hard. En ontmoedigen alleen arme mensen. Mensen met een beter inkomen zullen zich niet hoeven te storen aan wat voor bezuinigingen of verhogingen ook. Die gaan toch wel naar de schouwburg (of niet natuurlijk) en laten hun auto toch wel rijden. En vieren hun uitbundige feesten toch wel.
Maar arme mensen gaan niet meer naar schouwburg of concertgebouw, en schaffen de auto af. En net als vroeger worden feestjes en verjaardagen voor heel veel mensen te duur om heen te gaan.

Maar kom op mensen niet treuren hoor. We gaan fijn geraniumstekjes uitwisselen en gezellig geraniums kweken die we dan in de vensterbank zetten. Dan gaan we massaal achter die geraniums daarvan zitten genieten. Toch? Dat kost geen geld en je hebt dan minstens een paar keer per jaar een cadeautje voor een jarige….. O ja, die zit ook achter zijn geraniums om ze mooi op te kweken… Nouja….hoe dan ook…
Ik ben benieuwd naar de volgende bezuiniging… Eh…misschien belasting op het aantal en de hoogte van geraniums in vensterbanken???????