donderdag 24 november 2011

Goede doelen loterijen en meer

THERE IS, AS FAR AS WE KNOW, ONLY ONE JEWISH CARPENTER... AND LOOK WHAT HAS HAPPENED TO HIM... ;-)

Graag wil ik beginnen met deze hilarische spreuk die ik op een kladje tussen de papieren vond die ik aan het opruimen was.
(wat verzamelt een mens toch een hoop papier, ondank computer, telefoon, mobiel, social media etc. etc. ):
Nee, er zijn niet veel joodse timmerlieden hè.... zover ik weet. ;-)
---
Ik woon in de fijnste stad van het land. Op een van de mooiste plekjes van die stad ook nog, wat mij betreft. Een plekje zo vol geschiedenis en herinneringen dat elk huis wel iets te vertellen heeft voor degene die kan kijken en luisteren. Het zijn niet altijd mooie herinneringen... Uit Amsterdam alleen al werden ongeveer 80.000 Joden, Zigeuners en homo’s weggevoerd en vermoord.

Soms moet je toch even uit je wijk, op naar de binnenstad, evenzo vol geschiedenis en herinneringen, maar heel anders.
Nou wilde ik inderdaad zondag voor het eerst sinds vele dagen even naar die binnenstad , winkelen voor broodnodige zaken.... mispoes ;-(
Het openbaar vervoer staakte.
Nee, ik ben daar niet tegen, wat mij betreft moeten ze echt staken, maar toch niet persé net nu ik er zelf weer gebruik van wilde maken?! ;-)))
Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat juist mensen die gedwongen zijn van het openbaar stadsvervoer gebruik te maken, weer de dupe worden van dit soort draconische bezuinigingen. . Het aantal lijnen wordt drastisch verminderd hier, 11 Complete buslijnen alleen al, om maar wat te noemen. Maar ook op de trams en tramlijnen wordt bezuinigd. En de haltes komen veel verder van elkaar te liggen zodat er minder gestopt hoeft te worden. En de kaartjes worden weer duurder .... Zoals elk jaar. Dat is een automatisme geworden. Een nieuw jaar - een nieuwe prijs.

Nee, lopend gaat dat niet. En een taxi nemen om boodschappen te doen, daar ben ik lang niet rijk genoeg voor. Op de ziekentaxi voor het ouderenvervoer kan ik niet rekenen, al zou ik dat wel moeten kunnen, maar dat is nou eenmaal onbetrouwbaar. Het gebruik daarvan heb ik al een paar jaar geleden moeten opgeven.
Nouja, nog maar een paar dagen wachten dan. Maar bij de eerstvolgende gelegenheid piep ik er even tussenuit.
Het is grijs buiten, een grijze novemberdag, maar de zon komt hier toch niet meer binnen, ook als hij schijnt blijft hij nu achter de huizen.
Zoals het bovenstaande toont ben ik zondag al aan een nieuw blogje begonnen.
Maar eergisteren, dinsdag dus, is het eindelijk gelukt. Mèt de tram naar het Centrum, bij het Spui uitgestapt en teruggelopen over het Rokin naar Vroom en Dreesman. Daar op de tweede verdieping wat noodzakelijke dingen gekocht ( die lift stinkt altijd naar de etensgeuren van het restaurant) en toen naar de overkant van de Kalverstraat. Naar de Hema. Een klein verjaarscadeautje en wat huishoudelijke spulletjes gekocht die ook allang nodig waren. Een hoop vogelvoer voor als het vriezen gaat en mezelf een rookworst cadeau gedaan... En oja, een thermoshirt met lange mouwen..... De deskundigen hebben ons immers een horrorwinter aangezegd?! Je weet maar nooit of ze gelijk krijgen. Het seizoen begint alleen erg laat dit keer. Mocht het echt koud worden dan zal ik niet aarzelen er een ski-thermo-legging bij te kopen. Kou is op onze leeftijd slecht voor de spieren. We lopen niet zo hard meer om warm te worden.
Maar het plezier om te kunnen winkelen zonder teveel pijn... heerlijk. Na afloop een kop thee met het laatste stukje appeltaart genoten en uitgerust.

Die Simon Jelsma die gestorven is, hè, die raakt maar niet uit mijn gedachten. Als oprichter van de NOVIB en die goede-doelenloterijen is hij als meervoudig miljonair gestorven. Stond in vrijwel alle kranten.
Ah joh, dat moet je gelezen hebben, daar was niet overheen te kijken...pagina's vol overlijdensadvertenties. Maar misschien alleen boven de grote rivieren?
Die uitgetreden Pater Simon Jelsma, ja, die.
Die samen met dominee Johannes Hugenholtz en Prof. Tinbergen, (econoom en Nobelprijswinnaar) Prins Bernhard voorzitter maakten.
Van al die "goede doelen" zijn teveel mensen zelf stinkend rijk geworden. Jelsma is er volgens de kranten, meervoudig miljonair van geworden.
Natuurlijk is er heel veel bereikt voor een betere wereld, maar het bovenstaande bleef toch bij me knagen .
Als priester had hij geen mogelijkheid om zelf beter te worden van het geld... Moest hij de gelofte van armoede afleggen en had hij geen eigen bezittingen.
Enfin, denk nog maar even door op die priester, die dominee en prof. Tinbergen... de vrienden van Prins Bernhard die ook zo graag een volle beurs vasthield.
Hier zou een mens toch wel bitter van worden. Als ik ongelijk mocht hebben heb ik ongelijk in commissie. Ik lees die dingen en denk overal het mijne van.
Want ik win NOOIT zelf wat. Ja, zo ééns per jaar vijf euro, of een beker ijs..... Zelf ben er dus ook alleen armer van geworden.
En hoeveel mensen hebben er een meer dan goed inkomen aan? Ik ben het eens gaan opzoeken en vond ten eerste dit:
http://www.vfi.nl/cms/showpage.aspx?id=3262 en ook
http://www.goededoelenwereld.nl/fileadmin/donateursvereniging/index.php?id=448
Google zelf maar eens: 'alle goede doelen loterijen'. En ik maar denken dat ik meedeed voor het goede doel... Wat ben ik op mijn leeftijd soms toch nog een naïef mens!
Iedereen mag er van mij aan meedoen hoor, jullie mogen ermee doorgaan, maar ik probeer ermee te stoppen.
En het gaat niet alleen om deze loterijen . Nu is zelfs Pink Ribbon, de ondersteuningsactie tegen borstkanker in een slecht daglicht komen te staan. Ze maken reclame en claimen dat alle geld opgaat aan onderzoek tegen borstkanker. In feite is het maar een fractie, slechts 1,8% van de opgehaalde miljoenen, dat echt opgaat aan onderzoek. Eén, en achttiende procent... Je kunt alles nazoeken op google... http://nos.nl/artikel/314030-pink-ribbon-gaf-1,8-procent-aan-onderzoek.html. (de url bevat een komma te weinig, die wel genoemd wordt in het artikel en het filmpje).
Slimme mensen vinden elke dag weer nieuwe manieren uit om geld in te zamelen. Ik wou dat ik zelf daar slim genoeg voor was...;-))
Bekijk het maar kritisch allemaal. Vooral het filmpje op die googlesite.