maandag 6 december 2010

Chocoladeletters na Sinterklaas

In 1998 schreef ik een stukje, naar aanleiding van een nieuw uitgebracht boek van de weledelgeleerde heer Frits Bolkestein. Daar moest wat meer publiciteit voor komen en zijn pr-man, wiens naam ik kwijt ben ( iets met H. en List in elk geval) maakte er inderdaad een kermis van.
In 1996 had ik al de aanvechting, toen heel Nederland over Frits Bolkestein heenviel. Naar aanleiding van de druk die hij als commissaris van het Farmaceutisch bedrijf MSD probeerde uit te oefenen op de regering. Het ging geloof ik om cholesterolverlagende medicijnen, maar zeker weet ik dat niet, tenslotte ben ik al oud en heb ik een te hoog cholesterol ook nog... maar wel herinner ik me dat de heer Bolkestein naar Cyprus vluchtte om van die toen heel erg grote media-aandacht weg te zijn. Nederland gunde hem van harte die vacantie. ;-))))

De heren Wilders en Bolkestein hebben tenminste één ding gemeen... Ze weten op een heel bijzondere manier heel erg grote aandacht naar zich toe te trekken. Was Frits Bolkestein niet de grote leermeester van Geert Wilders of zag ik dat verkeerd?

Neem nou de chocoladeletters waarmee het Parool de kop van de krant van vandaag, 6 december 2010, weet te maken: ' Joden moeten maar emigreren'. En dan met punt 12 letters daaronder: VVD-coryfee Frits Bolkestein adviseert ze naar de VS of Israel te gaan vanwege toenemend antisemitisme' .
Jaja, zo krijg je alle aandacht (een nieuw boek of denk ik dat maar?) en niet alleen van de media.

Wakker de angst voor een nieuwe holocaust maar aan, meneer Bommelstein...Zet de mensen van allochtone afkomst en de foute Nederlanders maar in het zoeklicht. Dat bevordert een betere samenleving... Liefst zonder ' Bewuste' Joden. Hè meneer Bolkestein?
Nu maar weer hard gaan roepen om een nieuwe Tom Poes om U hieruit te praten?

U hebt eigenlijk sinds 1998 aardig geleerd uw eigen public relations te hanteren...


1998.

Een achtenswaardig man.

De Heer Bommelstein is weer eens aan het roepen naar zijn p.r.-man H.Poes. “Verzin eens wat, jonge vriend, verzin een List. Want ik moet nodig weer eens in de helle lichten van de publiciteit komen, het is al bijna drie weken geleden, nietwaar. Ik heb weer een boek geschreven, het boek dat alle andere boeken overbodig maakt en dat moet ik iedereen gaan vertellen. Kom jonge vriend, verzin een List’.

‘Wat zou U ervan denken de Nederlandse communisten nog eens aan te vallen? Dat geeft allicht nog eens discussiestof, waardoor U weer eens alle belangstelling weet te trekken, nietwaar’.

En zo geschiedde het. Dat de heer Balkie Bommelstein in zijn verlangen naar aandacht een aantal dingen (voor de zoveelste keer) uit het oog verliest, is zeer triest. Want Balkie is een achtenswaardig man. Dat hij weer uit eigenbelang en eigenliefde mensen aanvalt die en bloc ‘ondergronds’ gingen om de fascisten te bestrijden, laat veel van hemzelf zien. Hij vindt dat een reden om hen nu ter verantwoording te roepen. Het valt dan op, dat zijn haar niet, zoals gewoonlijk, keurig naar achter is gekamd,, maar slap opzij hangt. Wat hem een akelig bekend, verwilderd gezicht geeft.
Maar ach, Balkie is immers een achtenswaardig man.

Hij blijft roepen dat vluchtelingen (wat zijn toch economische vluchtelingen?) bijna per definitie teruggestuurd moeten worden. Ook al blijken zij goede burgers te zijn. Want ‘ons land wordt te vol’. ‘Ons land’ is nooit het land van Bommelstein geweest, tenzij in de tijd dat Nederland nog één groot moeras met oerwouden was en de Batavieren en Kaninefaten er vochten voor berehuiden om zich in te kleden.
Heer Bommelstein echter is een achtenswaardig man, die opkomt voor de rechten van mensen, nietwaar?

Sinds eeuwen is ‘ons’ land een toevluchtsoord voor politieke vluchtelingen, maar ook voor ondernemende economische landverhuizers (en daar zitten inderdaad ook minder toelaatbare mensen tussen, al blijven het mènsen). Heer Bommelstein bedoelt dus heel duidelijk niet om mensen te discrimineren, die een land moesten ontvluchten om hun leven (en dat van hun dierbaren) te redden. Hij heeft alle begrip van de wereld voor de doodsangsten, de verwarring van mensen die dènken eindelijk vrij te zijn; de oorlogstrauma’s en ook de honger van volwassenen en vooral van kinderen zijn hem blijkbaar wèlbekend. Hij heeft veel empathie en mededogen voor zijn medemensen op onze kleine wereldbol, nietwaar? Balkie is immers een achtenswaardig man?

Zolang ze maar niet te dichtbij komen. . . .

Politieke figuren, die evenals hij zelf (we spreken over 1998) door het klootjesvolk verkozen zijn om tenminste vier jaar op dat mooie blauwe pluche te zitten, valt hij niet aan op hun mérites, dat is beneden zijn waardigheid. Waar hij zelf zo zijn eigen meningen te berde brengt, zijn anderen, heel liberaal toch, ook vrij er hun eigen meningen op na te houden. Al mogen ze dan wel minder hard roepen hoe liberaal ze wel denken, want Balkie is toch een achtenswaardig man, nietwaar.

De heer Balkie Bommelstein heeft zijn gedachtengoed niet beter kunnen uiten dan toen hij uitriep dat hij ‘zelfs het CDA te links vond’. De ultrarechtse partijtjes in dit land zijn daar zeer gelukkig mee. Vooral omdat Hij dat roept. Want Balkie is in dit land een achtenswaardig man.

O, ik hoop van ganser harte dat heer Bommelstein de bovenste trede van zijn zelfgesneden troon nooit haalt. Als dit achtenswaardig heerschap ooit premier van dit land zou worden, zou de ellende niet te overzien zijn voor het gewone klootjesvolk. Dat acht ik gelukkig wel wijzer te zijn dan op hem of zijn partij te stemmen na alles wat hij tot nu geroepen heeft.
Maar hij kan wel rekenen op de stemmen van ultrarechts. Wat hier nooit eerder is gelukt, al die wegens criminele organisatie en gewelddadigheid veroordeelde personen op één lijn te krijgen, is hem uiteindelijk met zijn laatste uitroepen in de schoot gevallen. Ultrarechts en VVD hebben elkaar gevonden in de persoon van Balkie Bommelstein.
En hij is een zéér achtenswaardig man. Of niet??